Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tajná správa: Gréci sú chudobní ako myš, na eurozónu sa valí cunami!

Gréci sa búria voči opatreniam vlády
Gréci sa búria voči opatreniam vlády

PRAHA - Situácia, v ktorej sa Grécko nachádza, je oveľa horšia, než sa pôvodne predpokladalo. Dokazuje to tajná správa tzv. Trojky, ktorú zostavili kontrolóri hodnotiaci stav tejto juhoeurópskej krajiny.

Podľa nej bude grécky dlh ešte narastať, pričom najhoršie odhady tvrdia, že krajina bude na to, aby sa vymanila z krízy, potrebovať celkovo 444 miliárd eur.

Trojka, čiže zástupcovia z Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu ohodnotili trojmesačný vývoj v Grécku negatívne. Zistili, že verejný dlh by sa tento rok mal vyšplhať na 162% HDP a do roku 2013 až na 186% HDP. To znamená, že Grécko sa nebude môcť na dlhopisové trhy vrátiť skôr ako o desať rokov.

S touto správou sa stotožňujú viacerí európski politici vrátane slovenskej premiérky Ivety Radičovej. Tá uviedla, že "Gréci nie sú bohatší ako Slováci". "Topia sa v dlhoch a sú chudobní ako myš," povedala. A hoci s eurovalom nesúhlasí, podporila ho, pretože ho považuje za nutné zlo. Krajine totiž hrozí, že už čoskoro nebude mať z čoho vyplácať dôchodky či štátne mzdy.

Eurozóna chce teraz docieľiť, aby bol pád Grécka pod kontrolou. "Diskutujeme o podobe gréckeho bankrotu a v akej výške by sa mali mazať dlhy. Ide nám o to, aby tá vlna cunami nezmietla všetkých," vyhlásila Radičová pre Lidové Noviny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu