Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Železniciam v Bulharsku sa stratilo 1000 vozňov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SOFIA - Hlboko zadlžené Bulharské štátne železnice (BDŽ) budú musieť vysvetliť, kam zmizlo okolo tisíc vozňov v ich majetku, ktoré nedokážu lokalizovať.

Bulharský minister dopravy Ivajlo Moskovski to uviedol v stredajšom rozhovore pre denník 24 časa (24 hodín), pričom vyjadril podozrenie, že nezrovnalosti súvisia s korupciou. Svoje zistenie preto plánuje oznámiť prokuratúre.

"Ukazuje sa, že tisíc vozňov chýba, hoci sú zapísané v podnikovom majetku BDŽ," povedal Moskovski. Minister financií Simeon Djankov nedávno prezradil, že bulharské železnice v 90. rokoch ponechali niekoľko stoviek svojich nákladných vozňov v susednom Srbsku, kde sa následne využívali na pašovanie paliva a iného tovaru počas embarga uvaleného na vtedajší režim Slobodana Miloševiča.

Ďalšie vozne podľa bulharskej tlače medzičasom ukradli, rozobrali a predali do šrotu. V krajine pritom už niekoľko rokov platia sprísnené podmienky vykupovania kovového odpadu, ktoré vláda zaviedla v rámci boja proti rozšírenému rozkrádaniu železničných zariadení, káblov a iných častí infraštruktúry.

Bulharské štátne železnice zápasia s dlhmi v celkovej výške 771 miliónov levov (394 mil. eur). Vedenie sa navyše musí v poslednom období venovať rokovaniam so zamestnaneckými zväzmi, ktoré hrozia celoštátnym štrajkom. Vyjednávanie o poskytnutí úveru od Svetovej banky vo výške 240 miliónov eur však vláda podmieňuje pokračovaním reštrukturalizácie BDŽ, ktorej súčasťou je prepúšťanie a privatizácia divízie nákladnej dopravy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu