Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Tusk porazil Kaczyńského, obhájil post premiéra

Dondald Tusk oslavuje výsledky volieb
Dondald Tusk oslavuje výsledky volieb (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Výsledky po sčítaní hlasov z 93 percent obvodov po nedelených parlamentných voľbách v Poľsku potvrdzujú bezprecedentné víťazstvo súčasného premiéra Donalda Tuska. Pravdepodobne sa stane prvým poľským politikom, ktorý povedie vládu v dvoch funkčných obdobiach za sebou. Jeho proeurópska Občianska platforma (PO) získala necelých 39 percent hlasov.

Druhé je národno-konzervatívne Právo a spravodlivosť Jaroslawa Kaczyńského, predsedu vlády z rokov 2006 až 2007, s 30 percentami hlasov. Treťou najsilnejšou stranou v novom poľskom parlamente pravdepodobne bude antiklerikálne Palikotovo hnutie. Túto stranu, ktorá sa stala "čiernym koňom" nedeľných volieb, podporilo 9,9 percenta voličov.

PO bude podľa doterajších výsledkov môcť pokračovať vo vládnej spolupráci so svojím koaličným partnerom, Poľskou ľudovou stranou (PSL). Ľudovci získali 8,55 percenta hlasov. V dolnej komore poľského parlamentu, Sejmu zasadá 460 poslancov. PO a PSL obsadia asi 236 kresiel.

Do parlamentu sa dostal ešte Zväz demokratickej ľavice, ktorého podpora prvýkrát od roku 1991 spadla pod desaťpercentný hranicu. Za túto stranu, ktorá je najväčším porazeným súčasných volieb, hlasovalo 8,2 percenta voličov. Po tak slabom výsledku SLD si svojou pozíciou nemôže byť istý jeho predseda Grzegorz Napieralski, od ktorého si stranícki kolegovia sľubovali zisk okolo 15 percent hlasov.

Za víťaza volieb v katolíckom Poľsku sa môže považovať Palikotovo hnutie, ktoré zosadilo SLD z doterajšej pozície trojky v Sejmu. Strana "zlého dieťaťa" poľskej politickej scény Janusza Palikota, bývalého poslanca z PO, ešte pred niekoľkými týždňami podľa predvolebných prieskumov nemal šancu na to, aby sa do parlamentu vôbec dostala.

K nedeľňajším voľbám prišlo 48,63 percenta voličov, menej ako pri posledných parlamentných voľbách v roku 2007. Vtedy ale bola volebná účasť najvyššia od roku 1989. Voličov k urnám pred štyrmi rokmi dohnalo znechutenie dvojročnou vládou PiS, ktorá si za svoj cieľ dala nekompromisný boj s korupciou a elitami údajne spojenými s komunistickými štruktúrami z obdobia pred rokom 1989. Za vlády PiS si Poľsko vyslúžilo povesť ultrakonzervatívnej krajiny, ktorej politickí predstavitelia nedôverujú Európskej únii a majú fóbiu z Nemecka a Ruska.

Celkové oficiálne výsledky dnešných volieb do Sejmu a do Senátu poľská ústredná volebná komisia oznámi v utorok večer.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu