Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

V USA zabíjali melóny: 21 obetí, nakazených vyše sto!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia)

WASHINGTON - Celkom 21 ľudských životov si už v USA vyžiadala nákaza listérie. Baktéria bola v kantalupských melónoch. V piatok o tom informovali americké zdravotné úrady.

Počet obetí sa tak vyrovnal podobnej nákaze z roku 1998, kedy sa listéria šírila v párkoch. Úrady sa ale obávajú, že konečné číslo mŕtvych môže ešte stúpnuť. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zatiaľ ochorelo 109 ľudí.

Listéria sa podľa všetkého rozšírila po celej krajine z farmy v Colorade. Všetky kantalupské melóny a zmesi s týmto exotickým ovocím by už na pultoch obchodov nemali byť.

Listéria sa bežne vyskytuje v pôde, v prachu, v povrchových vodách alebo na rastlinách. Prítomnosť tejto baktérie v jedle ešte neznamená akútne nebezpečenstvo, zdraví ľudia jej odolajú. Ochorenie vzniká u tehotných žien, novorodencov, seniorov a u ľudí s oslabenou imunitou.

Choroba má najčastejšie podobu ľahšej chrípky, pri ťažšom priebehu postihnú pacienta bolesti hlavy, kŕče a zmätenosť. Baktéria môže vyvolať aj zápal mozgových blán.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu