Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Melóny v USA zabíjajú: Už 28 mŕtvych, ďalších 133 nakazených!

Listéria z melónov zabila už 28 ľudí
Listéria z melónov zabila už 28 ľudí

WASHINGTON - Najmenej 28 ľudí zabila už v USA listéria z kontaminovaných ananásových melónov. Bakteriálnym ochorením sa celkovo nakazilo 133 osôb v 26 amerických štátoch.

O zvýšení bilancie informoval v utorok americký úrad verejného zdravotníctva (CDC), ktorý dnes citovala agentúra Reuters.

Ide o najsmrteľnejšiu epidémiu listeriózy v Spojených štátoch za posledné štvrťstoročie. Choroba sa začala šíriť koncom júla a okrem úmrtí a zdravotných komplikácií spôsobila už najmenej jeden potrat.

Ako pôvodcu nákazy identifikovali baktériu Listeria monocytogenes, pochádzajúcu z ananásových melónov spoločnosti Jensen Farms so sídlom v Denveri v štáte Colorado.

Melóny stiahli z predaja už v polovici septembra. Listerióza má však dlhú inkubačnú dobu, v niektorých prípadoch až dva mesiace. Podľa amerického Úradu pre potraviny a lieky (FDA) nákazu zrejme zapríčinili zlé hygienické podmienky u producenta ovocia.

Infekcia môže byť mimoriadne nebezpečná pre starších ľudí, tehotné ženy a pacientov s oslabeným imunitným systémom. Medzi najčastejšie symptómy patria horúčky, bolesti svalov, niekedy sprevádzané hnačkami a zažívacími problémami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu