Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Listéria z kontaminovaných melónov zabila 13 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

CHICAGO - Listéria z kontaminovaných ananásových melónov v USA zabila 13 osôb a ďalších 72 sa chorobou nakazilo. V noci nadnes to oznámili americké zdravotnícke úrady. Smrteľná bilancia bakteriálnej nákazy tak prekonala epidémiu salmonelózy z nakazených arašidov, ktorá si v roku 2009 vyžiadala deväť mŕtvych a viac ako 700 nakazených.

Prípady listérie doteraz zaznamenali v 18 štátoch USA, uviedli Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb. Štyri úmrtia hlásia z Nového Mexika, po dvoch z Colorada a Texasu a po jednom z Kansasu, Marylandu, Missouri, Nebrasky a Oklahomy.
     
Choroba sa začala šíriť 31. júla. Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) oznámil, že pôvodcu nákazy, baktériu Listeria monocytogenes, identifikovali v ananásových melónoch spoločnosti Jensen Farms so sídlom v Denveri.
     
Spoločnosť melóny z predaja stiahla 14. septembra a FDA spotrebiteľom odporučil, aby dotyčnú zeleninu vyhodili.
     
Baktériám listérie sa dobre darí aj pri nízkych teplotách. Nákazy sú často spájané s rôznymi lahôdkami, nepasterizovanými syrmi a údenými chladenými morskými produktmi. Infekcia môže byť mimoriadne nebezpečná pre starších ľudí, tehotné ženy a pacientov s oslabeným imunitným systémom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu