Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nepopoulárny Sarkozy: Väčšina Francúzov verí, že voľby prehrá

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Dve tretiny francúzskych voličov veria, že prezident Nicolas Sarkozy prehrá vo voľbách v budúcom roku, ak by sa rozhodol sa ich zúčastniť pri úsilí o druhý mandát. Presvedčená je o tom aj viac ako polovica stúpencov pravice. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý pre francúzsky ľavicový denník Libération vypracovala agentúra ViaVoice.

Sarkozy, ktorého popularita v posledných mesiacoch strmo klesá, stále ešte oficiálne neoznámil, či bude kandidovať v dvojkolových voľbách, ktoré sa uskutočnia v apríli a máji budúceho roka. Teraz si ale podľa prieskumu z prelomu septembra a októbra, ktorého sa zúčastnilo 1007 osôb, 68 percent ľudí myslí, že ho čaká porážka.

A rovnaký názor zdieľa aj 54 percent zástancov vládneho pravicového Zväzu pre ľudové hnutie (UMP). Lenže rovnaké množstvo ľudí sympatizujúcich s UMP si zároveň myslí, že Sarkozy je stále najlepším kandidátom pravice.

Favoritom prezidentských volieb so stále výraznejším náskokom je bývalý predseda opozičných socialistov François Hollande, ktorého podporuje až 60 percent ľavicových voličov. Zatiaľ sa ale oficiálne kandidátom Socialistickej strany nestal.

UMP sa stále spamätáva z historickej porážky v senátnych voľbách pred týždňom. Historické víťazstvo opozičnej ľavice v doteraz tradične pravicovej hornej komore totiž môže ovplyvniť aj výsledky prezidentských volieb. Francúzska ľavica má po viac ako päťdesiatich rokoch väčšinu 177 mandátov v 348-člennom Senáte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu