Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dvojitá tvár Sarkozyho: Premiéra najprv ohovoril, potom mu kondoluje!

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy

JERUZALEM - Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy zaslal izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi list, v ktorom mu ako "priateľ" vyjadruje sústrasť nad úmrtím otca jeho manželky.

Pod podmienkou zachovania anonymity o tom v pondelok informoval vysokopostavený predstaviteľ židovského štátu, ktorého vláda záležitosť odmietla komentovať. Údajná kondolencia nasleduje len niekoľko dní po tom, ako prenikli na verejnosť nelichotivé vyjadrenia Sarkozyho o izraelskom lídrovi, ktorého v súkromnom rozhovore s americkým prezidentom Barackom Obamom označil za "klamára".

"Prezident Sarkozy zaslal osobný list vo svojom mene a v mene svojej manželky Carly, kde vyjadruje premiérovi Netanjahuovi a jeho manželke Sare sústrasť po úmrtí jej otca," uviedol nemenovaný zdroj.

"Pán Sarkozy v liste premiérovi pripomína svoje priateľstvo a zdôrazňuje, že ich nezhody týkajúce sa problémov Blízkeho východu, ktoré nedávno našli ozvenu v médiách, na toto priateľstvo nemajú žiadny vplyv." Sarkozyho kancelária potvrdila, že prezident odoslal do Izraela "súkromný" list, jeho obsah však odmietla prezradiť.

Osobné názory Sarkozyho a Obamu na izraelského premiéra si mohli vypočuť novinári na novembrovom summite skupiny G20 v Cannes, keď si dvojica lídrov po skončení tlačovej konferencie zabudla vypnúť mikrofóny. Francúzsky prezident vtedy Obamovi povedal, že Netanjahua považuje za "klamára" a "nedokáže ho už vystáť". V podobnom duchu sa vyjadril aj šéf Bieleho domu :

"Ty si na neho nahnevaný, no predstav si, že ja sa ním musím zaoberať každý deň." Novinári, ktorí si niekoľkominútový rozhovor vypočuli, ho pôvodne nechceli zverejniť, keďže sa údajne zaviazali, že o prípadných slovných prešľapoch účastníkov summitu budú mlčať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu