Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Vtip funguje v praxi: Muži nedostali sex a "vojna" skončila!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

MANILA - Obyvateľky jednej obce na Filipínach dokázali dosiahnuť mieru fakticky dvoma slovami - hrozba "sexuálne štrajku" donútila mužov v dedine prestať medzi sebou bojovať. Oznámili to podľa agentúry AFP zdroje z OSN.

Hrozba, ktorú vyslovili ženy v dedine Dodo na južnom ostrove Mindanao, pomohla v júli ukončiť napätie. A viac než stovke rodín obývajúcich územie ovládané anarchiou priniesla aj istú prosperitu, zdôraznil miestny zástupca Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Rico Salcedo.

"S nápadom prišli samy ženy," vysvetlil Salcedo s tým, že boli unavené rodinnými konfliktami a spormi okolo vlastníctva pozemkov, ktoré sú v tejto oblasti časté.

Ženy, ktoré sa živia ako šičky, nemohli dodávať svoje dielo kvôli neustálym prestrelkám medzi mužmi pozdĺž cesty vedúcej cez dedinu. "Sú tam konflikty medzi klanmi. Niekoľko mužov zvádzalo vinu na jednu rodinu a vyvolali incidenty, pri ktorých po sebe strieľali," popísal situáciu Salcedov kolega Tom Temprosa.

Podľa vodkyne skupiny šičiek Hasny Kandatuovej si potom ženy zasadli na svojich manželov-bitkárov a pohrozili im, že bude koniec so sexuálnymi stykmi. "Ak sa tam zase pôjdeš biť, nemá zmysel, aby si sa vracal. Ja ťa už nepríjmem," povedala svojmu mužovi Kandatuová. Jej muž Lengs Kupong si však spomína na iné znenie hrozby: "Ak sa budeš správať zle, odrežem ti ho." Hrozba ale zapôsobila.

Za násilnými konfliktmi na juhu Filipín stoja spory medzi moslimskými klanmi kvôli pozemkom, peniazom či politickému vplyvu. Nezhody nahrávajú separatistickým povstalcom aj zločincom, varujú ochrancovia ľudských práv.

V súčasnosti sú aktérmi súdneho procesu príslušníci jedného mocného klanu obvinení z povraždenia 57 ľudí konkurenčnej rodiny, ktorým chceli zabrániť vo volebnej kandidatúre pred dvoma rokmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu