Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Bilancia obetí leteckej show: Deväť mŕtvych a 69 zranených

Lietadlo vletelo priamo do skupiny divákov Zobraziť galériu (9)
Lietadlo vletelo priamo do skupiny divákov (Zdroj: SITA)

RENO - Americká polícia doteraz identifikovala dve obete piatkového nešťastia na leteckých závodoch v nevadskom Rene, ktoré si vyžiadalo deväť mŕtvych vrátane pilota. Na základe aktualizovanej bilancie previezli záchranári do nemocníc 69 ľudí, 31 z nich je podľa agentúry AP naďalej hospitalizovaných, z toho deväť je v kritickom stave.

Z 69 ľudí prevezených do nemocnice lekári prepustili 36 domov a dve osoby podľahli ťažkým zraneniam. Jednou z identifikovaných obetí je vozíčkar, ktorý trpel svalovou dystrofiou a preteky sledoval z VIP zóny, druhou potom divák, ktorý na šou prišiel vôbec prvýkrát.

Pilot počas závodu podľa niektorých zdrojov vyslal núdzové volanie, načo sa zrútil medzi divákov. Lietadlo sa znenazdania ocitlo mimo kontrolu a šlo do vývrtky. Zrejme sa rozpadlo ešte pred dopadom na zem.

Pilotom bol Jimmy Leeward (74). Podľa médií bol veľmi skúsený a tešil sa dobrému zdraviu. Havaroval s upraveným športovým strojom, ktorý vychádza z legendárneho bojového lietadla z 2. svetovej vojny P-51 Mustang.

Lekári, ktorí ošetrovali zranených po nešťastí, zhodne hovoria o jednej z najhorších situácií, ktoré kedy zažili. Zranenia utrpeli aj dve deti, tie ale nie sú v kritickom stave. Medzi najčastejšími zraneniami boli poranenia hlavy, tváre a končatín, medzi nimi boli aj amputácie.

"Videl som viac zranených, nikdy ale nie toľko pacientov s takým počtom vážnych zranení," vyhlásil Michael Morkin, ktorý vedie oddelenie akútneho príjmu v nemocnici v Rene. "Bolo to traumatické."

Príčina nehody nie je zatiaľ známa, špekuluje sa ale o technickej poruche. Pri inej leteckej show v Západnej Virgínii v USA v sobotu sa zrútilo ďalšie lietadlo, obeťou sa stal len pilot, na zemi nikto neutrpel zranenia.

 

Medzi zranenými na leteckej show v Rene aj nováčik a vozíčkar

 

 

V rovnaký deň pri inej leteckej show vo Virgínii havarovalo ďalšie lietadlo

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu