Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Počas leteckej šou sa zrútila stíhačka: Traja mŕtvi, desiatky zranených

Na leteckej show sa zrútilo lietadlo Zobraziť galériu (9)
Na leteckej show sa zrútilo lietadlo

RENO - Historická stíhačka Mustang z druhej svetovej vojny sa v piatok zrútila pri hlavnej tribúne na leteckej šou Reno Air Races v Nevade.

Pri havárii zahynuli najmenej traja ľudia, vrátane 74-ročného skúseného pilota a desiatky ďalších utrpeli zranenia, 15 z nich kritické. Lietadlo po páde explodovalo, jeho úlomky zasiahli dav divákov.

Nešťastie na leteckej show
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

K havárii došlo približne o 16.20 miestneho času (sobota 1.20 SELČ). Na príčine bola údajne mechanická porucha na stroji, pilot podľa očitých svedkov stratil pri súťažení kontrolu nad svojím lietadlom "Galloping Ghost" a zamieril s ním nosom k zemi.

Pilot lietadla, ktoré v sobotu počas leteckej šou v americkom štáte Nevada spadlo medzi divákov, bol napriek vysokému veku vo výbornom zdravotnom stave. Potvrdil to americkým médiám nemenovaný zdroj. Vyšetrovanie príčin tragédie sa preto zameriava na možnú technickú poruchu stroja s označením P-51 Mustang.

Očití svedkovia medzitým vypovedali, že pilot bol pri vedomí až do zrážky so zemou, keďže sa mu podľa nich manévrom podarilo predísť oveľa väčšiemu počtu obetí v prípade dopadu na hlavnú tribúnu. Letová kontrola zároveň potvrdila, že pilot krátko pred zrútením vydal núdzový signál a následne sa odpojil od svojej letky.

Na akcii, ktorá sa koná každoročne od 60. rokov, boli tisíce návštevníkov. Pilot lietadla, vojnový veterán Jimmy Leeward z Floridy bol známym a skúseným letcom, ktorý vystupoval i pri akrobatických leteckých scénach vo filmoch, napríklad vo filme Dragonfly. Pochádzal z leteckej rodiny - bol synom pilota a aj jeho synovia sú piloti. Podľa vyjadrenia rodiny bol v dobrom zdravotnom stave.

Na leteckej show sa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Súťaž pripomína automobilové preteky na oblohe, stroje pri nej lietajú po ovále okolo pylónov vo výške iba 15 metrov rýchlosťou až 800 km/h. Na leteckej šou v Rene došlo k haváriám už v minulosti, v rokoch 2007 a 2008 tam zahynuli štyria piloti.

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu