Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šetrenie à la únia: Kravám dajú "naše" milióny na homeopatiká!

ilustračné foto
ilustračné foto

BRUSEL - Kravy či ovce v budúcnosti možno budú liečiť homeopatikami. Europoslanci totiž chcú dať dva milióny eur z rozpočtu únie, teda z peňazí daňových poplatníkov, na výskum využitia homeopatík pre hospodárske zvieratá. Niektorí zákonodarcovia to však považujú za "úplné šialenstvo".

Návrh na poskytnutie dvoch miliónov eur schválil pred niekoľkými dňami poľnohospodársky výbor Európskeho parlamentu ako dodatok k návrhu únijného rozpočtu. Upozornili na to britskí europoslanci z Európskej konzervatívnej a reformnej skupiny (ECR).

Podľa europoslanca Richarda Ashwortha je "vyhadzovanie miliónov na vysoko diskutabilnú liečbu pre kravy a ovce" v čase ekonomickej krízy, kedy vlády po celej Európe pristupujú k tvrdým úsporným opatreniam, úplným šialenstvom. "Míňanie takej významnej sumy z verejných peňazí na niečo tak marginálneho a podivného by bolo zlé aj za dobrých časov," povedal Ashworth.

Konzervatívci dodávajú, že väčšina veterinárov je veľmi skeptická ohľadne účinnosti homeopatickej liečby pre hospodárske zvieratá. Koniec koncov aj britská asociácia veterinárov BVA pred tým už pred časom varovala. "BVA nemôže súhlasiť s používaním homeopatických liekov, pri ktorých nie je preukázaná účinnosť," uviedla asociácia.

Homeopatia je formou alternatívnej liečby. Používa vysoko riedené prírodné látky, ktoré vo vyššej dávke u zdravého človeka vyvolávajú príznaky podobné tým, aké má liečená choroba - podľa princípu podobné lieči podobné. Účinnosť metódy nebola spoľahlivo vedecky preukázaná a je prijímaná kontroverzne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu