Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Česko je podľa USA najskorumpovanejší štát v strednej Európe

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Česká republika je netransparentná krajina s korupciou, ktorá prerastá do politiky. Takto písali o Česku americkí diplomati v správach, ktoré pravidelne posielali do Washingtonu.

Podľa týchto dokumentov, ktoré zverejnil portál WikiLeaks, je ČR najmenej transparentná krajina strednej Európy. Americkí diplomati písali domov podrobnosti o úplatkoch pre politikov a štátnych úradníkov, ako aj o aférach, ktoré zasiahli českú politiku. V utorok o tom informuje český internetový denník iDNES.cz.

Ide najmä o aféry okolo armádnych zákaziek, v ktorých figurovali americké firmy. Príkladom je nákup obrnených transportérov Pandur pre českú armádu v roku 2008 počas vlády premiéra Mirka Topolánka. Americká ambasáda v Prahe poslala do Washingtonu tri tajné správy, v ktorých sa hovorí o úplatkoch od výrobcu transportérov Steyr.

Americkí diplomati pôsobiaci v tajných depešiach informovali Washington aj o korupcii na Slovensku. K tej malo podľa nich dochádzať pri prijímaní zákonov. Taktiež sa v dokumentoch spomína o prepojení politických strán s finančnými skupinami aj o možnostiach spolupráce medzi zdanlivo nezmieriteľnými straníckymi lídrami.

Na možné úplatky poslancom slovenského parlamentu upozorňuje správa z roku 2005. Podľa nej mala údajne finančná skupina Penta, pôsobiaca aj v Česku, záujem na presadení zákona o liekoch, ktorý bol súčasťou zdravotníckej reformy vlády bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu. Penta prostredníctvom svojho hovorcu Martina Danka však akékoľvek obvinenia z korupcie odmietla

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu