Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

USA sú znepokojené, WikiLeaks odhaľuje ďalšie tajomstvá

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

WASHINGTON - Najnovšie zverejnenie desiatok tisíc amerických diplomatických depeší organizáciou WikiLeaks vyvoláva nové obavy z odhalenia dôverných zdrojov veľvyslanectiev USA v zahraničí.

Pre administratívu prezidenta Baracka Obamu to zároveň znamená zdroj ďalších diplomatických problémov a nepríjemností, čo priznávajú súčasní i bývalí americkí predstavitelia.

Podľa tlačovej agentúry AP zverejnené depeše obsahujú zdroje, ktoré žiadajú ochranu a ktorých mená autori depeší žiadajú chrániť.

Nemenovaní vládni predstavitelia uviedli, že publikovanie viac ako 125.000 citlivých dokumentov organizáciou WikiLeaks v uplynulom týždni opäť ohrozilo informátorov, ako aj ciele americkej zahraničnej politiky. Úrady sa oficiálne nevyjadrujú k autenticite uniknutých dokumentov, priznávajú však, že rozsah a spôsob zverejnenia predstavuje nové komplikácie.

"Spojené štáty rázne odsudzujú akékoľvek ilegálne prezradenie utajovaných informácií," uviedla hovorkyňa rezortu diplomacie Victoria Nulandová. "Okrem poškodenia nášho diplomatického úsilia, to vystavuje riziku bezpečnosť osôb, ohrozuje to našu národnú bezpečnosť a podkopáva naše úsilie spolupracovať s krajinami na vyriešení zdieľaných problémov."

Organizácia Wikleaks na svojej webstránke uviedla, že najnovšie zverejnenie zahŕňa 133.887 depeší zaslaných z amerických zastupiteľských úradov vo svete do Washingtonu.

"Prvýkrát sú diplomatické depeše dostupné z každej krajiny, kde má USA diplomatické zastúpenie," uviedla organizácia. Wikleaks pritom odmieta, že by došlo k odhaleniu zdrojov alebo že by boli v zverejnených údajoch nejaké chyby.

Webstránku Wikleaks v utorok večer zrejme znefunkčnil hackerský útok. "WikiLeaks.org je v súčasnosti pod útokom," uviedla organizácia na sociálnej sieti Twitter. O hodinu neskôr bola webstránka a depeše na nej zverejnené nedostupné, uviedla agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu