Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pri explóziách v srbskom muničnom sklade 20 zranených

Príčina explózií zatiaľ nie je známa. Zobraziť galériu (3)
Príčina explózií zatiaľ nie je známa.

BELEHRAD - Séria silných výbuchov otriasla dnes armádnym skladom munície v srbskom meste Paraćin, ktoré leží asi 120 kilometrov južne od Belehradu. Pri explóziách, ktorých príčiny nie sú zatiaľ známe, bolo zranených najmenej desať civilistov žijúcich v okolí. Ublížili im črepy z rozbitých okien.

Sklad začal vybuchovať okolo 4.00 h SELČ a explózie trvali niekoľko hodín. Posledná sa podľa informácií rádia B92 ozvala asi o 8.00 h SELČ a ďalšie vraj ešte môžu nasledovať. V sklade začalo po prvej explózii horieť, plamene šľahali vysoko do neba a šedý oblak dymu zahalil okolie vojenského areálu.

Kasárne evakuovali hneď po prvom výbuchu. Mohutné detonácie bolo podľa srbských médií cítiť na veľa kilometrov okolo - podľa B92 v meste Jagodina, vzdialenom 20 kilometrov, sa zapínali alarmy áut.

Minister vnútra Dragan Jočić oznámil, že séria zatiaľ siedmych výbuchov rôznych druhov munície spôsobila obrovské materiálne škody. Podľa ministra životného prostredia Aleksandera Popoviča však nehrozí únik jedovatých látok. Napriek tomu úrady pripravily 50 autobusov pre prípadnú evakuáciu civilistov.

Podľa štátnej televízie explózie vyrazili takmer všetky okná v Paraćine. "V meste vypukla panika a ľudia nevedeli, čo sa deje," popísala bezprostredné reakcie ľudí obyvateľka Paraćina Dragica Jovanovičová. "Bolo to horšie ako pri bombardovaní NATO," dodala.
Tento sklad sa stal terčom náletov aliancie v apríli a máji 1999 počas operácie NATO, ktorá mala zastaviť postup Belehradu voči separatistom v juhosrbskej provincii Kosovo.

Úrady po exploziách uzatvorili priemyselnú časť mesta a v okolí miesta udalosti zastavili dopravu, vrátane železničnej. Mimo prevádzky je aj diaľnica z Belehradu do mesta Niš, ktorá Paraćinom prechádza.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu