Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Chorvátsky expremiér mal prijať 10 miliónov

Ivo Sanader
Ivo Sanader (Zdroj: TASR)

ZÁHREB - Chorvátska štátna prokuratúra dnes obžalovala bývalého premiéra Iva Sanadera z korupcie a zneužívania právomocí, ktorých sa mal dopustiť prijímaním úplatkov výmenou za získanie pôžičky od rakúskej banky Hypo Alpe Adria pre Chorvátsko. Sanader bol chorvátskym premiérom v rokoch 2004-2009. Proces je súčasťou protikorupčnej kampane, ktorú Sanaderova nástupkyňa Jadranka Kosorová spustila s cieľom splniť kritéria pre vstup do EÚ očakávaný v roku 2013.

 Prokuratúra oznámila, že Sanader je obžalovaný z prijatia provízie za účasť na zmluve s bankou Hypo z roku 1995 a z toho, že banke pomohol so vstupom na chorvátsky trh. Províziami nezákonne získal 3,6 milióna kún (480.000 eur).

Sanader, ktorý pred rozpadom bývalej Juhoslávie žil v Rakúsku, v čase uzavretia zmluvy o pôžičke zo začiatku roka 1995 pôsobil ako námestník ministra zahraničných vecí. Chorvátsko si od Hypo banky požičalo 140 miliónov šilingov. V tom čase v Chorvátsku prebiehali boje za nezávislosť, ktoré komplikovali a predražovali prístup na zahraničné finančné trhy.

Sanader poprel porušenie zákona a podľa analytikov sa môže pokúsiť obviniť svoju bývalú stranu vyhláseniami, že vedenie Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ), vrátane Kosorovej, vedelo a súhlasilo s jeho postupom.

Protikorupčné kroky Chorvátska sú stále pod drobnohľadom EÚ, napriek tomu, že Záhreb a Brusel v júni uzavreli prístupové rokovania.

Sanader je od vyhlásenia chorvátskej nezávislosti z roku 1991 najvyššie postavený štátny predstaviteľ obžalovaný z korupcie. Rakúsko ho vydalo začiatkom júla, odvtedy je v záhrebskom väzení.

Prokuratúra Sanadera podozrieva z viacerých prípadov korupcie, vrátane údajných plánov na vytvorenie čiernych fondov pre HDZ z čias jeho premiérovania.

Sanader tiež čelí obvineniam, že od maďarského ropného koncernu MOL prijal desať miliónov eur výmenou za to, že mu umožnil získať väčšinové práva v chorvátskej ropnej spoločnosti INA.

V rámci vyšetrovania polícia za uplynulý rok zatkla Sanaderovho vicepremiéra, hlavného pokladníka a hlavného účtovníka HDZ.

HDZ Sanadera vylúčila v decembri 2009. Niektorí pozorovatelia tvrdia, že Kosorovej protikorupčná kampaň sa sústredí hlavne na Sanadera a jeho blízkych spolupracovníkov.
     

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu