Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Prokurátor bude pre expremiéra Sanadera žiadať 15 rokov

Ivo Sanader
Ivo Sanader

ZÁHREB - Chorvátsky štátny prokurátor Mladen Bajič bude v obžalobe proti bývalému premiérovi Ivovi Sanaderovi žiadať maximálny trest 15 rokov väzenia.

Napísal to v dnešnom vydaní záhrebský denník Jutarnji list s odvolaním sa na nemenované zdroje z prokuratúry. Sanadera v Chorvátsku obviňujú z kriminálneho spolčovania sa v prípade "Fimi Media" a zo zneužitia právomocí verejného činiteľa v súvislosti s predajom elektriny prostredníctvom štátneho koncernu HEP a chemickej spoločnosti Dioki.

V prvom prípade ide podľa chorvátskych médií o 120 miliónov kún (16,2 milióna eur), ktoré odišli zo štátnych firiem cez komunikačnú spoločnosť Fimi Media. V druhom prípade mal Sanader zneužiť svoje právomoci vyplývajúce z funkcie premiéra a primäť vtedajšieho obchodného riaditeľa koncernu HEP, aby poskytol spoločnosti Dioki pôžičku vo výške 15 miliónov kún. Firma Dioki bola údajne veľkým dlžníkom distribútora elektriny, pričom jej vlastník Robert Jezič je dobrým priateľom Sanadera.

Jeziča zadržali chorvátske úrady vo štvrtok a umiestnili ho na 30 dní do vyšetrovacej väzby z dôvodu obáv z jeho úteku alebo vplývania na svedkov. Špeciálne oddelenie chorvátskej prokuratúry pre boj s korupciou a organizovaným zločinom (USKOK) medzitým vedie ďalšie vyšetrovania proti chorvátskemu expremiérovi, napísal Jutarnji list.

Sanadera zadržali v piatok v popoludňajších hodinách na diaľnici v Rakúsku. Na jeho osobu bol vydaný medzinárodný zatykač. V súčasnosti sa nachádza v rakúskej vydávacej väzbe a podľa svojho rakúskeho právnika sa nebude stavať na odpor voči vydaniu do Chorvátska.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu