Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Prudké ochladenie v Rakúsku, na sneh nasadili aj pluhy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VIEDEŇ - Po tropických horúčavách sa v Rakúsku prudko ochladilo. Dnes popoludní sa predčasne ohlásila zima, v horách snežilo a na cesty museli vyjsť snežné pluhy, uviedla agentúra APA. Sneh prekvapil niekoľko horolezeckých skupín, medzi nimi boli aj dvaja Česi, ktorých zachránil policajný vrtuľník.

Snežilo v Pinzgau v spolkovej krajine Salzbursko v nadmorskej výške nad 2000 metrov. Grossglocknerská alpská cesta, spájajúca Salzbursko a Korutánsko, musela byť preto okolo 16:30 uzavretá. "Vonku sú dva snežné pluhy, tie všetko vyčistia. Skoro ráno bude opäť otvorená," citovala APA zástupcu správy známej vysokohorskej cesty.

Cestári museli nasadiť pluhy aj na ďalších horských ťahoch. Sneh prekvapil turistov a pracovníkov pri vodnej elektrárni Kaprun vo Vysokých Taurach. Asi 80 ľudí uviazlo v miestnej priehradnej nádrži Mooserboden, pretože autobusy nemohli jazdiť. V okolí napadlo asi päť centimetrov snehu.

"Včera v túto dobu sme mali v Salzburgu 35 stupňov, teraz smerujeme k desiatim stupňom," oznámil večer meteorologický úrad ZAMG. V Lungau budú podľa meteorológov v nedeľu ráno tri stupne Celzia a v nadmorskej výške 3000 metrov teploty počas dňa vystúpia len na päť stupňov.

Náhla zmena počasia prekvapila popoludní dvojicu maďarských horolezcov na Pichlovej ceste na južnej stene Dachsteinu. Kvôli novému snehu nemohli vo výstupe pokračovať, možná nebola ani cesta späť. V meste ale panovalo zlé počasie, takže záchranný vrtuľník mohol odštartovať až po troch hodinách.

Podchladenú dvojicu horská služba transportovala do nemocnice v Schladmingu. Podľa záchranárov by noc na stene neprežili. V salzburskom meste Hallein popoludní počas búrky spadol krov strechy rodinného domu, do ktorého udrel blesk. S požiarom bojovalo vyše 50 hasičov.

Kvôli búrke a silnému vetru sa dostalo do problémov rad lodí na Neziderskom jazere v Burgenlande na východe Rakúska. Záchranári na pomoc vyslali všetky použiteľné lode hasičov, polície a vodných záchranárov. Rozmary počasia obzvlášť doľahli na elektrické lode, vodné bicykle a plachetnice, ktoré vietor zahnal do tŕstia, kde uviazli. Úrady podľa APA zatiaľ nemajú informácie o možných zranených.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu