Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Dievčaťu (16) sa pri kúpaní dostal do mozgu parazit, zomrelo!

Courtney Nashová
Courtney Nashová (Zdroj: Daily Mail)

FLORIDA/BRATISLAVA - Americkú tínedžerku hospitalizovali po kúpaní v rieke, kedy sa do jej tela dostal zriedkavý parazit a napadol jej mozog. Courtney Nashová po pár dňoch na infekciu zomrela.

Podľa lekárov sa stredoškoláčka minulý týždeň kúpala v blízkosti svojho domova v Mims. Parazit, ktorému sa darí v teplej vode a do organizmu sa dostáva nosom, spôsobil amébovú encefalitídu. Hoci toto ochorenie zatiaľ nepotvrdili, epidemiológ Barry Inman z Tampy očakáva pozitívny výsledok testu.

"Máme jeden-dva prípady za rok. Občas sa vyskytne aj nieľkoko rokov bez prípadu v Spojených štátoch. Ide o veľmi ojedinelé ochorenie...," uviedol lekár, podľa ktorého sa v mozgu nachádza veľa bielkovín a glukózy, kde môže meňavka ideálne rásť a množiť sa.

Mikroskopická améba sa bežne nachádza v hornej vrstve sedimentu na dne bahnitých jazier a rybníkov, ale možno ju nájsť aj v zle udržiavaných bazénoch a vírivkách. Ak teplota vody dosiahne okolo 27 °C, améba sa začne voľne pohybovať.

Infekcia, ktorú améba vyvoláva, sa lieči antibiotikami, ale ich úspešnosť je veľmi malá. Choroba postupuje veľmi rýchlo a má zvyčajne za následok smrť.

Príznakmi infekcie sú bolesti hlavy, horúčka, nevoľnosť a vracanie, stuhnutý krk, zmätenosť, strata rovnováhy, kŕče či halucinácie. Nie je prenosná z človeka na človeka.

Miestne úrady vyzývajú plavcov, aby sa vyhli stojatej sladkej vode alebo aby aspoň použili štipce na nos.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu