Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Parazit požierajúci mozog zabil 16 ľudí v Československu: V Pakistane už desať mŕtvych!

Vodný parazit, spôsobujúci primárnu amébovú meningoencefalitídu, usmrtil desať ľudí v Pakistane.
Vodný parazit, spôsobujúci primárnu amébovú meningoencefalitídu, usmrtil desať ľudí v Pakistane. (Zdroj: tribune.com.pk)

ISLAMABAD - Najmenej desať ľudí už v najväčšom pakistanskom meste Karáčí podľahlo pomerne zriedkavo sa vyskytujúcej chorobe, ktorú spôsobuje vodný parazit. Ten napáda centrálny nervový systém a doslova požiera mozog. Úmrtnosť pri nákaze, ktorá v minulosti vážne zasiahla i severné Čechy, je podľa lekárskych zdrojov vyššia ako 98 percent. Informovala o tom dnes Svetová zdravotnícka organizácia.

Parazit Naegleria fowleri spôsobuje chorobu nazývanú primárna amébová meningoencefalitída. K infekcii dochádza, keď kontaminovaná voda prenikne nosom do tela. Prvok sa cez sliznicu dostáva pozdĺž čuchového nervu do mozgu, kde sa živí neurónmi a napáda nervový systém obete.

Pacient spočiatku trpí horúčkou, nevoľnosťou, vracaním, stuhnutím šije a bolesťou hlavy. Obete umierajú počas piatich až siedmich dní. Z človeka na človeka sa nákaza nešíri.

Pakistanské úrady uviedli, že spomínané prípady úmrtia boli zaznamenané od marca do septembra tohto roku. Mesto Karáčí spustilo kampaň na zabezpečenie čistej vody pre všetkých obyvateľov.

Primárnou amébovou meningoencefalitídou sa ľudia často nakazia pri plávaní v teplej vode, napríklad vo verejných nechlorovaných bazénoch. Najväčšiu svetovú epidémiu zaznamenali v rokoch 1962 až 1965 v bývalom Československu, keď po nákaze pri kúpaní v krytom plaveckom bazéne v Ústí nad Labem zomrelo 16 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu