Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nepokoje sa šíria ďalej: Bristol, Liverpool aj Manchester!

Polícia pozatýkala najmenej 225 ľudí Zobraziť galériu (13)
Polícia pozatýkala najmenej 225 ľudí (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Po Londýne a Birminghame sa pouličné nepokoje rozšírili aj do Bristolu a Manchestru. V uliciach horeli autá, kontajnery a obchody, z ktorých mnohé vyrabovali, a policajti boli terčom prudkých útokov.

Len v Londýne polícia zadržala 334 ľudí a proti 69 z nich vzniesli obvinenie. Do nemocníc previezli 15 ľudí. Ide o najhoršie mestské nepokoje v Británii od 80. rokov. Predseda vlády David Cameron predčasne ukončil dovolenku v Toskánsku a v 10:00 SELČ povedie rokovania krízového štábu.

V Birminghame, kde výtržníci útočili na obchody, podľa serveru BBC pozatýkali viac než sto ľudí. V meste horela policajná stanica. Liverpoolom sa potulovalo asi 200 mladých ľudí v maskách. V tomto meste aj v Bristole sa výtržníci stretli s políciou.

Nepokoje sa prvýkrát objavili v sobotu v noci v londýnskej štvrti Tottenham. Naplno prepukli v pondelok večer, kedy zachvátili štvrť Hackney na severovýchode a štvrte Peckham, Lewisham, Croydon a Clapham na juhu mesta. Výtržníci na mnohých miestach rozbíjali výklady obchodov a niektoré vyrabovali. Vo štvrtiach horeli autá a kontajnery na odpadky. V londýnskej štvrti Peckham násilia gradovali požiarom, ktorý zachvátil obchod a dom nad ním.

Londýnska polícia privolala ako posily 1700 mužov, ale ani tak nebola schopná situáciu úplne zvládnuť a podľa AP sa začali objavovať výzvy, aby zasiahla aj armáda. V niektorých štvrtiach vraj mali výtržníci v podstate voľné pole na drancovanie.

Založených požiarov bolo v jednej chvíli toľko, že hasičom začínali chýbať vozy a londýnska vodárenská spoločnosť upozornila, že niektorí zákazníci môžu kvôli haseniu pocítiť zníženie tlaku vody.

Pre Cameronovú vládu to je najväčšia výzva od vlaňajšieho nástupu k moci, a to aj z hľadiska vnútornej súdržnosti. Ako upozornila AP, niektorí jej členovia vopred varovali, že tvrdé rozpočtové škrty môžu vyvolať odpor.







Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu