Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Úrad potvrdil, že za nákazou EHEC sú egyptské semená

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRUSEL - Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) dnes potvrdil, že za nákazou črevnej baktérie EHEC v Európe pravdepodobne stoja semená pieskavice z Egypta.

Podľa EFSA nemožno vylúčiť, že nebezpečnú baktériu, ktorej podľahlo v poslednej dobe zhruba 50 ľudí, bolo kontaminovanúych hneď niekoľko dodávok semien z rokov 2009 až 2011. Pieskavica je druh korenia pestovaného hojne najmä v Stredomorí, kde rastie aj divo.

"Európsky úrad pre bezpečnosť potravín odporúča Európskej komisii, aby vyvinula úsilie, ktoré zabezpečí, že zdrojmi nákazy nebudú vystavení ďalší spotrebitelia. Semená by mala byť vyhľadané vo všetkých štátoch, ktoré mohli dostať podozrivé zásielky," uviedol EFSA.

Úrad pre bezpečnosť potravín spotrebiteľom tiež odporučil, aby nepestovali výhonky pre svoju vlastnú potrebu a ak tak urobí, aby ich konzumovali až po dôkladnom prevarení.

Len v Nemecku sa zmutovanou formou baktérie EHEC od začiatku mája nakazilo podľa aktuálnych štatistík 3999 ľudí, z ktorých 845 trpí závažnou komplikáciou, takzvaným hemolyticko-uremickým syndrómom (HUS), pri ktorom zlyhávajú obličky a vyskytuje sa chudokrvnosť. Ďalších 122 prípadov infekcie bolo zaznamenaných v ďalších 16 krajinách.

Ako prvá sa v podozrenia zo šírenia nákazy objavila farma, kde sa pestujú výhonky v severonemeckom Bienenbütteli. Časom sa zistilo, že semená pieskavice z Egypta bola dodané aj tam. Infekcia vyvolávajúca krvácavú hnačka sa objavili aj u niekoľkých pracovníčok nemeckej farmy.

Klíčky z podozrivých semien boli zjavne aj súčasťou pohostenia pre rodičovskú schôdzku materskej školy v BEGLES blízkosti Bordeaux v juhozápadnom Francúzsku. Z desiatky nakazených EHEC ich päť malo vážne ochorenie HUS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu