Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Mládež si smažila vajcia na večnom ohni v Kyjeve

Mládež si robila omeletu na večnom ohni Zobraziť galériu (2)
Mládež si robila omeletu na večnom ohni

KYJEV - Akciu s nádychom recesie - smaženie vajec v kyjevskom Parku slávy - usporiadala skupina mladých ľudí. K príprave pokrmu si zámerne vybrali večný oheň, ktorý tu planie na počesť vojnových obetí, a tak im teraz podľa agentúry ITAR-TASS hrozí až päť rokov väzenia.

Skupina chcela svojím počínaním upozorniť na prípad dievčaťa, ktoré si vlani na večnom ohni pri hrobe neznámeho vojaka v Kyjeve usmažila omeletu a opekala špekáčiky a je stíhaná za výtržníctvo, strávila tri mesiace vo väzbe.

Hanna Sinková pred súdom vyhlásila, že chcela protestovať proti plytvaniu plynom v podobe večného ohňa a upozorniť na cynický postoj, ktorý podľa nej ukrajinské úrady zaujali k potrebám vojnových veteránov.

Organizátori tohtoročného happeningu, ktorý sa odohral už 20. júna, označili Sinkovú za politického väzňa, ktorý čelí idiotskému obvineniu a v jej prípade súd nič nerieši a plní len príkazy zhora.

Podľa agentúry ITARR-TASS bola Sinková z väzby prepustená tento týždeň, potom čo podpísala prísľub, že sa nepokúsi odcestovať do zahraničia.

Aktéri tohtoročného smaženia vajec sa pomenovali "umelecká skupina Kornějevových a Něstěrenkových ​​vajec", pričom využili mená prokurátora a sudcu v Sinkovej prípade. Polícia sa ich akciou začala zaoberať až potom, čo na internete vzbudil pozornosť videozáznam smaženia vajec. Ukrajinské úrady dnes oznámili, že dvaja z organizátorov boli v piatok zadržaní a pri domových prehliadkach u nich boli zabavené počítače a panvy použité pri kontroverznom vyprážaní.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu