Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Chlapec sa narodil bez kože, videli mu mozog!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: abcnews)

LONDÝN/BRATISLAVA - Rovnako ako každý novorodenec, aj Brody Curtis si vyžaduje to najjemnejšie zaobchádzanie. Starostlivosť o neho, ale presahuje bežnú mieru, aj ten najľahší dotyk mu môže spôsobiť pľuzgiere a infekciu.

Keď sa narodil, nemal takmer žiadnu kožu a lekári v americkej Indiane mu diagnostikovali ochorenie zvané Bartov syndróm. Podľa jeho matky Heather vyzeral, ako by mal popáleniny tretieho stupňa, takmer mu bolo vidieť mozog.

Z pôrodnej sály ho odviezli rovno na špecializovanú jednotku a odtiaľ letecky putoval do detskej nemocnice v Kentucky, kde si ho nechali 27 dní.

Teraz je Brody späť doma, ale jeho ruky a nohy stále obaľuje iba tenká vrstva kože, preto musí nosiť obväzy. Ich vymieňanie trvá najmenej hodinu denne, pričom ho natierajú masťou, aby sa mu do otvorených rán nedostala žiadna nákaza. Chlapček má aj drobné pľuzgieriky v ústach a na jazyku.

Bartov syndróm je genetické ochorenie, ktoré postihuje iba jedno z milióna detí a patrí medzi najzávažnejšie kožné choroby. Prognóza je chmúrna. Podľa matky môže dôjsť k predčasnému úmrtiu či k rakovine kože. Niektorí ľudia môžu taktiež oslepnúť alebo mať telesné deformácie.

Na chorobu neexistuje liek ani účinná liečba, všetko čo môžu lekári urobiť, je použiť obväzy na zastavenie infekcie a poškodenie kože. Napriek tomu Curtisovci dúfajú, že ich syn bude môcť viesť normálny život.

Dieťatko bez kože

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu