Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zadržaný britský hacker je autista, mal by byť prepustený

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Britský mladík, zadržaný začiatkom týždňa kvôli údajným útokom na rôzne webové stránky, je podľa jeho právnika autista a mal by byť prepustený na kauciu. U Ryana Clearyho (19) diagnostikovali po zatknutí ľahšiu forma autizmu, prezývanú ako Aspergerov syndróm, a agorafóbia, teda chorobný strach z verejných priestranstiev.

Cleary bol zatiaľ obvinený z hackerského útoku proti organizáciám v Británii, ako sú webové stránky hudobného priemyslu alebo nedávne útoky na stránky britskej agentúry pre boj s organizovaným zločinom (SOCA), čo je britská obdoba americkej FBI.

Tento týždeň ale Clearymu oznámili, že môže byť obvinený ešte z ďalších činov. Jeho útoky sa totiž časovo zhodujú s akciami pirátskej skupiny Anonymous a menšej skupiny Lulz Security. Obe útočia na webové siete v USA.

Lulz Security, ktorá sa označuje za šesťčlennú hackerskú skupinu, popiera, že by Cleary bol niekedy jej členom. Sama sa minulý týždeň prihlásila k počítačovým útokom na americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA), americkú vládu, FBI, televízne stanice PBS a Fox, spoločnosť Sony a pornografické servery. Medzi ďalšie údajné terče skupiny patril aj americký Senát.

Cleary nebol prepustený na kauciu a zostane za mrežami až do pondelka, kedy o ďalšom postupe rozhodne sudca. Podľa denníka The Guardian do Británie odleteli činitelia FBI, ktorí v rámci vyšetrovania vypočujú aj Clearyho.

U Clearyho je diagnóza podobná ako u iného britského hackera Garyho Mckinnona, ktorý sa priznal, že sa v rokoch 2001 a 2002 nabúral do databázy serverov americkej armády a úradu NASA. Snahu vydať ho do USA roky maria pochybnosti o jeho duševnom zdraví, v roku 2008 bola u neho diagnostikovaná tiež ľahší forma autizmu. Tým, ako sa prípad naťahuje, si získava McKinnon sympatie verejnosti. V USA mu hrozia desiatky rokov väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu