Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

V USA pritvrdili: Na cigaretách šokujúce obrázky!

Varovanie: Cigarety spôsobujú rakovinu Zobraziť galériu (7)
Varovanie: Cigarety spôsobujú rakovinu (Zdroj: fda.gov)

WASHINGTON - Mŕtve telá nikotínových obetí, ľudia na pľúcnych ventilátoroch alebo rakovinou napadnuté pľúca - také obrázky uvidia už čoskoro zákazníci amerických trafík na obaloch cigariet. Novú protifajčiarsku kampaň, založenú na šokujúcich fotografiách, dnes vo Washingtone prezentovalo americké ministerstvo zdravotníctva.

Od októbra budúceho roka budú obrázky povinnou "ozdobou" všetkých cigaretových krabičiek predávaných v USA a tiež viditeľnou súčasťou cigaretových reklám. Deje sa tak na základe zákona navrhnutého vlani v novembri, ktorým sa miliardový tabakový priemysel dostáva pod kontrolu Úradu pre kontrolu potravín a liekov (FDA). Ministerka zdravotníctva Kathleen Sebeliusová a šéfka FDA Margaret Hamburgová majú sadu deviatich alarmujúcich obrázkov iba oficiálne predstaviť, vystavené ale boli dnes na internete.

Jeden z obrázkov s nápisom "Varovanie: cigarety sú návykové" ukazuje muža fajčiaceho cigaretu cez otvor v hrdle. Iné obrázky varujú pred dopadom pasívneho fajčenia na zdravie detí alebo na súvislosť medzi fajčením a pľúcnymi chorobami, rakovinou alebo obehovými chorobami.

Cieľom je podľa Sebeliusovej chrániť deti pred tabakovým zlozvykom a dospelým dať šancu, aby s ním skoncovali. "Zo 4000 ľudí mladších ako 18 rokov, ktorí skúsia prvú cigaretu, sa tisícka stane trvalými fajčiarmi. To nie je pre našu krajinu dobré," povedala ministerka v televízii CBS.

Podľa zákona prijatého v roku 2009 byť na cigaretách umiestnené viditeľné varovanie, ktoré pokrýva polovicu celej prednej a zadnej plochy a ktoré má byť doplnené alarmujúcim obrázkom. Výstraha musí byť umiestnená na vrchnej pätine plochy všetkých reklám.

Doterajšia právna úprava bola 25 rokov stará a podľa kritikov nie dostatočne dôrazná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu