Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Rozvodnená Missouri zaplavila okolie jadrových elektrární

Zatopenie elektrární údajne nehrozí Zobraziť galériu (6)
Zatopenie elektrární údajne nehrozí (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Rozvodnená rieka Missouri zaplavila okolie dvoch jadrových elektrární v americkom štáte Nebraska. Prevádzkovatelia oboch zariadení ale zdôraznili, že zatopenie elektrární nehrozí, rovnako ako nebezpečenstvo úniku rádioaktivity.

Dnes o tom informoval americký internetový portál Nuclear Street, ktorý sa zameriava na jadrovú energetiku v USA.

Jadrová elektráreň Fort Calhoun vo východnej Nebraske bola už v apríli odstavená kvôli výmene jadrového paliva. Pred dvoma týždňami kvôli zvyšujúcej sa hladine Missouri začali prevádzkovatelia elektrárne budovať okolo zariadenia protipovodňovú hrádzu. V súčasnosti voda elektráreň obklopila, vďaka hrádzi sa ale nedostala do areálu.

Úrady uisťujú, že v elektrárni je dosť paliva pre záložné dieselové generátory, ktoré zabezpečujú chod chladiacich systémov. Technici udržujú reaktory na nízkej teplote, takže podľa nich nehrozí prehriatie reaktorov, roztavenie paliva, ani únik rádioaktivity.

Prevádzkovatelia elektrárne Cooper v juhovýchodnej Nebraske cez víkend upozornili americký úrad pre jadrovú bezpečnosť, že sa hladina rozvodnenej rieky dostala do blízkosti elektrárne. Do zariadenia teraz prúdia dodávky paliva pre dieselové generátory a v okolí elektrárne technici stavajú protipovodňové zábrany. Podľa meteorológov ale už hladina rieky nestúpne natoľko, aby k zábranám dosiahla.

Záplavy na Missouri spôsobilo veľké topenie snehu v Skalistých horách spojené so silnými jarnými dažďami. Priehrady v Južnej Dakote nedokázali zadržať všetku vodu a musia ju vo zvýšenej miere upúšťať do Missouri. Úrady upozorňujú, že do augusta sa nedá očakávať, že by sa upúšťanie vody z priehrady zmiernilo.

Kvôli záplavám vyrástli protipovodňové bariéry okolo miest South Sioux City v Nebraske a Hamburg v Iowe. Záchranári začali provizórny val okolo Hamburgu cez víkend opravovať, pretože ním na niekoľkých miestach začala presakovať voda.

Na hroziace záplavy sa pripravuje aj najľudnatejšie mesto Nebrasky Omaha. Mesto so 400 tisíc obyvateľmi zatiaľ nie je v ohrození, úrady ale už zverejnili krízové ​​plány. V najhoršom prípade by muselo domovy opustiť 2700 ľudí.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu