Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Popol zo sopky obletel zem a vrátil sa do Južnej Ameriky!

Muž s dieťaťom v ochranných rúškach kráčajú po ceste pokrytej sopečným prachom z čilského vulkánu Puyehue-Cordón Caulle Zobraziť galériu (3)
Muž s dieťaťom v ochranných rúškach kráčajú po ceste pokrytej sopečným prachom z čilského vulkánu Puyehue-Cordón Caulle

SANTIAGO - Oblak popola z čilskej sopky Puyehue, ktorá je aktívna už dva týždne, obišiel celú zemeguľu a v piatok sa opäť vrátil do Južnej Ameriky.

Podľa čilského úradu pre civilné letectvo sa oblak vydal na cestu okolo sveta východným smerom a vrátil sa späť zo západu na úrovni mesta Coyhaique, ležiaceho 1600 kilometrov južne od čilskej metropoly Santiago a 800 kilometrov južne od sopky Puyehue.

Čilská letecká spoločnosť LAN z tohto dôvodu opäť preventívne zrušila niekoľko vnútroštátnych letov do miest Puerto Montt, Coyhaique a Punta Arenas na juhu krajiny.

Sopečný popol je príčinou pokračujúceho rušenia alebo obmedzenia letov aj do susednej Argentíny, ako aj do Sydney v Austrálii a do Aucklandu na Novom Zélande.

Sopka Puyehue sa po polstoročí pokoja znovu prebudila 4. júna. V prvých dňoch erupcie spôsobila problémy v leteckej doprave najmä v južnej Amerike a Oceánii. Hrubá vrstva sopečného popola pokryla rozsiahle oblasti na hraniciach Čile s Argentínou, v ktorých vyhlásili stave ekonomickej núdze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu