Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Popol z čílskej sopky obmedzuje už lety aj na N. Zélande

Sopečný mrak z vulkánu Puyehue
Sopečný mrak z vulkánu Puyehue (Zdroj: SITA)

WELLINGTON - Sopečný popol z čílskej sopky Puyehue obmedzuje lety aj na druhej strane Pacifiku, na Novom Zélande. Austrálska letecká spoločnosť Qantas zrušila kvôli popolu asi 30 letov, z toho 22 mimo Nového Zélandu a osem medzi ostrovmi N. Zélandu. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie prepravcov.

Qantas odôvodnila zrušenie letov kvôli veľkému množstvu polietavého sopečného popola v atmosfére. Nízkorozpočtová spoločnosť Jetstar zrušila domáce lety zo severného na južný novozélandský ostrov.
    
Domáci letecký prepravca Air New Zealand ale uviedol, že žiadny let zatiaľ neruší a bude sa snažiť zabezpečovať trasy letov buď okľukou, alebo zmenou letových výšok s cieľom stanoviť trasy letov bez popola.
    
Novozélandský úrad pre civilné letectvo dnes uviedol, že oblak popola nehľadiac môže poškodiť motory prúdových aj turbovrtuľových lietadiel pri letovej výške od 6 tisíc do 10 600 metrov.
    
predtým museli obmedziť prevádzku kvôli sopečnému mraku z Puyehue v Argentíne, Čile, Uruguaji a južnej Brazílii. V Buenos Aires a v Montevideu v piatok ráno zrušili všetky lety. Letisko v Santiagu de Chile muselo zrušiť spoje do týchto dvoch destinácií. V Brazílii postihnuté letiská v Porto Alegre, Curitiba a Florianópolis.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu