Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Záplavy v Číne zasiahli 10 miliónov ľudí, strhli tisíce budov

Z provincií evakuovali najmenej 200 tisíc ľudí Zobraziť galériu (4)
Z provincií evakuovali najmenej 200 tisíc ľudí (Zdroj: SITA)

PEKING - Rozsiahle záplavy v Číne spôsobené dlhotrvajúcimi prívalovými dažďami si už vyžiadali najmenej 105 mŕtvych a ďalších asi 60 ľudí je nezvestných. Oznámilo to dnes v Pekingu ministerstvo verejných záležitostí. Meteorológovia upozornili, že lejaky, a preto aj záplavy môžu v centrálnej a južnej Číne v najbližších dňoch pokračovať.

Prívalové dažde a nimi vyvolané zosuvy pôdy začali v provinciách Chu-pej, Chu-nan, Ťiang-si a Kuej-čou 3. júna a len pomaly sa presúvajú na juh. Podľa čínskej televízie záplavy postihli cez desať miliónov ľudí. Najmenej 200 tisíc osôb v uplynulých týždňoch v provinciách Chu-pej a Chu-nan evakuovali.

Postihnuté oblasti boli ešte pred týždňom poznačené vytrvalým suchom, ktoré meteorológovia označovali za najhoršie za prinajmenšom posledných 50 rokov. Teraz sa tadiaľ ale valí voda a bahno prinášajúce skazu, napísala miestna tlač. V okrsku Jue-jang v provincii Chu-nan na juhu krajiny počas šiestich hodín napršalo rekordných 200 milimetrov zrážok, čo sa stáva raz za 300 rokov. Podľa víkendových informácií záplavy poškodili 465 tisíc hektárov polí a strhli viac ako 27 tisíc budov.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu