Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Lekári sa obávajú doživotných následkov u pacientov s E. coli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BERLÍN - Nemeckí odborníci sa obávajú ťažkých a možno doživotných zdravotných následkov u osôb, u ktorých sa prejavila nákaza enterohemoragickej E. coli (EHEC). Vyhlásil to pre dnešný nemecký denník Bild am Sonntag odborník na zdravotníctvo Karl Lauterbach. Varoval tiež, že infekcia touto baktériou sa môže často opakovať, a to aj v Nemecku.

"Asi 100 pacientom E. coli choroba natoľko poškodila ich orgány, že budú potrebovať transplantáciu od darcu alebo doživotne chodiť na dialýzu," povedal podľa agentúry DPA.
    
Lauterbach varoval pred ďalšími infekčnými vlnami. "Zárodky E. coli všade vo svete na vzostupe. Aj v Nemecku môže v budúcnosti dochádzať čoraz častejšie k infekciám tohto typu," zdôraznil.
    
Vyšetrovatelia medzitým získali nové dôkazy, že sa nákaza rozšírila na klíčkoch pestovaných na farme v Bienenbüttelu. predtým oznámili, že dve ďalšie pracovníčky farmy ochoreli na baktériu E. coli. Nemecký ústav pre vyhodnocovanie rizík (BfR) potvrdil, že baktérie zistené u pracovníčok presne typu O104: H4, ktorý vyvolal doterajšiu vlnu chorôb, hlavne v Nemecku.
    
Smrtiace baktéria E. coli k dnešnému dňu napadla skoro 4 tisíc ľudí a vyžiadala si 33 obetí. Stále ale nie je jasné, ako sa baktéria dostala do farmy, ktorá vysoké hygienické štandardy, ani ako sa dostala ďalej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu