Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Toto je Hitlerov prvý list, v ktorom chce odstrániť židov!

Hitler sa v liste vyslovuje za odstránenie židov Zobraziť galériu (4)
Hitler sa v liste vyslovuje za odstránenie židov (Zdroj: TASR)

NEW YORK - Pravdepodobne najstarší písomný materiál potvrdzujúci antisemitizmus neskoršieho fašistického diktátora Adolfa Hitlera, jeho list z roku 1919, vystavilo v utorok v New Yorku Centrum Simona Wiesenthala. Autor sa v ňom vyslovuje za silnú vládu, ktorá porazí a definitívne odstráni židov.

Inštitúcia odkúpila túto písomnosť v máji za 150-tisíc dolárov, informoval rabín Marvin Hier. Podľa neho už tento list z obdobia, keď Adolf Hitler žil v Mníchove a pohyboval sa v kruhoch nacionalistov a antisemitov, dokazuje jeho neľudskosť.

Adresátom písomnosti bol Adolf Gemlich, účastník osvetového kurzu, na ktorého otázky adresované predstaviteľovi štvrtej skupiny nemeckých ozbrojených síl Reichswehr Karlovi Mayrovi reagoval na žiadosť samotného Mayra Adolf Hitler listom zo 16. septembra 1919. K jeho myšlienkam sa Mayr prihlásil o deň neskôr.

Na list označovaný aj prívlastkom Gemlichov naďabil v posledných mesiacoch druhej svetovej vojny v nacistickom archíve v okolí Norimbergu William F. Ziegler, vtedajší príslušník amerických ozbrojených síl. Dokument, ktorého pravosť potvrdil expert Charles Hamilton v roku 1988, putoval od tohto vojaka cez dílerov v Kansase a v kalifornskom Calabasas Hills až k inštitúcii, ktorá nesie meno slávneho lovca nacistických vojnových zločincov.

Centrum Simona Wiesenthala mieni list vystaviť v priebehu júla v Múzeu tolerancie v Los Angeles.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu