Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Som nacista, vyhlásil dánsky režisér von Trier

Lars von Trier
Lars von Trier

CANNES - Známy dánsky režisér Lars von Trier v stredu na festivale v Cannes vyhlásil, že sa vie vcítiť do nacistického vodcu Adolfa Hitlera. Hoci okamžite poprel, že by bol "za ďalšiu 2. svetovú vojnu či proti Židom". Svoje kontroverzné vystúpenie uzavrel výrokom, "Dobre teda, som nacista."

Dánsky režisér stál za kultovými filmami ako Prelomiť vlny či Dogville a na festival v Cannes prišiel predstaviť svoju novú snímku Melancholia.

"Rozumiem Hitlerovi. Dopustil sa aj zlých vecí, to určite áno, ale ja si ho predstavujem, ako sedí na konci v bunkri," povedal von Trier. Keď sa k nemu s výčitkou obrátila herečka Kirsten Dunst, hlavná hviezda jeho posledného filmu, oznámil, že pointa ešte len príde.

"Hovorím iba to, že tomu človeku rozumiem. Nie je to žiadny správny chlapík, ale ja veľkej časti z neho rozumiem a do istej miery s ním súcitím. Ale, preboha, určite nie som za druhú svetovú vojnu, ani proti Židom," povedal dánsky režisér.

Na záver sa pokúsil prejsť k umeniu a ocenil Hitlerovho architekta Alberta Speera. "Samozrejme, som veľmi za Židov. Vlastne až tak veľmi nie, lebo Izrael je jedným veľkým problémom. Takže - ako by som sa z toho dostal - chcel som len povedať, že čo sa týka umenia, som veľmi za Speera," dodal von Trier.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu