Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hitler už nie je čestným občanom, mesto rozhodlo

VIEDEŇ - Mestská rada severorakúskeho Amstettenu v utorok odobrala titul čestného občana Adolfovi Hitlerovi. Agentúre APA to oznámil starosta Herbert Katzengruber.

Hlasovaniu, ktorého sa zdržali dvaja členovia rady, predchádzala vzrušená debata. Členovia pravicovej Slobodnej strany Rakúska tvrdili, že hlasovanie nie je potrebné, pretože titul aj tak Hitlerovou smrťou v roku 1945 zanikol.
     Hoci bolo známe, že je Hitlerovo meno na zozname čestných občanov, debata o prípade sa začala na žiadosť zástupcov strany Zelených. Hitlerovi udelili titul pri návšteve mesta roka 1939. Katzengruber skôr povedal, že nevidí dôvod konať, pretože titul čestného občianstva zaniká smrťou dotyčného.
 
Mnoho rakúskych miest udelilo Hitlerovi čestné občianstvo po tom, čo nacistické Nemecko v roku 1938 Rakúsko anektovalo. Nie všetky jeho meno zo zoznamu čestných občanov po vojne odstránilo. Napríklad vedenie Waidhofenu an der Ybbs, ktoré leží blízko Amstettenu, sa Hitlerovo meno zo zoznamu odstrániť nechystá. Tvrdí, že titul zanikol Hitlerovou smrťou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu