Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Z návesu unikla kyselina, prerušili dodávky vody pre pol milióna ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PEKING - Únik značného množstva kyseliny karbolovej do rieky vo východnej Číne vyradil z prevádzky vodáreň zásobujúcu vyše pol milióna obyvateľov na predmestí mesta Chang-čou. V celom meste s deväťmiliónovou populáciou potom ľudia začali o dušu skupovať balenú vodu, ktorá skoro došla.

Napísala to dnes agentúra AP s odvolaním sa na internetové spravodajstvo mestskej správy Chang-čou.

Ekologickú katastrofu spôsobila sobotná havária návesu s cisternou, v ktorej prevážali 20 ton kyseliny používanej v chemickom priemysle. Chemikáliu známu tiež pod označením fenol spláchol dážď do blízkej rieky Sin-an. Regionálna správa potom dočasne uzavrela prevádzku vodárenských zariadení po prúde, aby sa do nich kyselina nedostala, a začala vypúšťať priehrady na hornom toku rieky, aby kyselinovú škvrnu v rieke rýchlejšie rozriedili a spláchli.

Uzavretie vodární zbavilo dodávok vody asi 552 000 obyvateľov predmestskej aglomerácie. Podľa úradov zatiaľ kyslosť vody v rieke asi 900-krát presahuje normu pre pitnú vodu. Nehľadiac na ubezpečovanie úradov, že fungujúca vodáreň pre vlastné mesto Chang-čou dodáva úplne nezávadnú vodu, sa obyvatelia vrhli do obchodov a vykúpili všetku balenú vodu, uviedla AP s odvolaním na čínske médiá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu