Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Česká koalícia sa nezhodla, hrozí jej rozpad

Petr Nečas Zobraziť galériu (2)
Petr Nečas

PRAHA – Večerná schôdzka lídrov českých koaličných strán venovaná rozdeleniu ministerstiev a personálnym otázkam sa skončila bez výsledku. Česká vládna koalícia, ktorá je už niekoľko týždňov destabilizovaná korupčnými kauzami i vzájomnými spormi, je tak o krok bližšie možnému zániku.

Odchodom z koalície hrozí najmenšia strana Veci verejné (VV). Na stretnutí vo vládnej Kramářovej vile strana VV od partnerov z ODS a TOP 09 požadovala, aby jej garantovali štyri kreslá vo vláde, ako je to uvedené v koaličnej zmluve. VV majú v kabinete aktuálne iba dvoch zástupcov. Ďalšie dve koaličné strany zmenám vo vláde naklonené nie sú. Ďalšie rokovanie sa má uskutočniť v utorok, krátko pred začiatkom schôdze Poslaneckej snemovne.

Práve júnová schôdza dolnej komory je pre vládu Petra Nečasa kľúčová. Vláda chce na schôdzi presadiť niektoré zo svojich reforiem, s ktorými v minulosti spojila zmysel svojej ďalšej existencie. Koniec júna je aj krajný termín pre rekonštrukciu vlády, ako to pred časom sľúbil premiér Nečas. Ten sa však k svojmu verejnému sľubu už nehlási a jedinou koaličnou stranou, ktorá požaduje obmenu vlády, je VV.

Napätie v českej vládnej koalícii sa tento víkend zvýšilo po ultimatívnom výroku neformálneho lídra VV Víta Bártu, ktorý premiéra a koaličných lídrov varoval, že na dohodu o zmenách vo vláde už zostáva len niekoľko dní, či skôr len desiatky hodín.

"Premiér Nečas vie, čo VV požadujú. Buď ODS zmení svoj názor, alebo je v utorok o 14.00 hodine koniec (koalície). Veci verejné neustúpia ani o milimeter," vyhlásil Bárta v sobotu. V utorok popoludní sa začína schôdza Poslaneckej snemovne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu