Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Ministrom vnútra Kubice, John je antikorupčným vicepremiérom

Jan Kubice
Jan Kubice

PRAHA - Niekdajší šéf Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice sa stane novým nestranickým ministrom vnútra. Po päťhodinovom rokovaní koaličných strán to na nočnej tlačovej konferencii povedal premiér Petr Nečas (ODS). Doterajší minister a predseda Vecí verejných Radek John zostáva vicepremiérom, zodpovedný bude za boj s korupciou.

Svoje kreslo vo vláde uhájil minister školstva Josef Dobeš (VV). Ministerstvo dopravy povedie miesto Víta Bártu (VV), ktorý podal demisiu, jeho doterajší námestník Radek Šmerda.
    

Nečas novinárom povedal, že terajšie zmeny nie sú posledné.
Ďalšie plánuje uskutočniť do konca júna, kedy obnovená vláda požiada Poslaneckú snemovňu o vyslovenie dôvery. Hlasovanie spojí s "kľúčovými reformnými zákonmi". "Do tej doby budú vykonané ďalšie personálne zmeny vo vláde vychádzajúce z hodnotenia jednotlivých ministrov, ich prínosu pre vládu, kvality práce ale aj toho, čo vláde z hľadiska verejnej mienky prinášajú, alebo neprinášajú," uviedol Nečas.
    
Práve okolo obsadenia rezortu vnútra sa v pondelok večer v Kramářovej vile točil hlavný spor tucta koaličných vyjednávačov. Zástupcovia ODS, TOP 09 a VV ale nakoniec dospeli k dohode.
    

Kubice, ktorý do všeobecného povedomia vstúpil predovšetkým na jar 2006 svoju správou o údajnom prerastaní organizovaného zločinu do štátnej správy, navrhol premiér Nečas a vybrali vyjednávači Vecí verejných z desiatich kandidátov.
Kubice teraz vlastní poradenskú agentúru, Nečas očakáva, že ako minister "upraví svoje podnikanie".
    

Podľa doterajšieho ministra Johna je Kubice ako bojovník proti korupcii dôveryhodný.
"Veľmi vítam, že v nominácii som mohol odporučiť nomináciu plukovníka Kubicu, ktorého všetci poznáme leta. Je to dôveryhodná osoba so skúsenosťami z boja proti korupcii a to je pre nás garanciou, že to čo bolo nastavené, bude pokračovať a nedôjde k žiadnemu prerušeniu," uviedol John. V pozícii vicepremiéra chce novému ministrovi pomôcť, aby prechod na úrade "bol hladký".
    

Obsadenie kresla ministra vnútra nestraníkom žiadala ODS v reakcii na informácie o údajnej snahe niekdajšej Bártovej spoločnosti, bezpečnostnej agentúry ABL, preniknúť do štátnej správy.
    
John, ktorý mal s VV boj s korupciou ako jedno zo zásadných predvolebných tém, pôvodne hovoril, že sa vnútra vzdať nemieni. Nakoniec teda zástupcovia VV ustúpili. Vicepremiér o svojej novej funkcii vyhlásil, že chce protikorupčné opatrenia vo vláde koordinovať. Odišiel by vraj vo chvíli, keby sa ukázalo, že jeho právomoci sú len formálne.
    
"Celú dohodu chápeme však ako dočasnú, pretože bude hlasovanie o dôvere po štrukturálnych zmenách a potom, čo budú vyriešené ešte veci, ktorých sme sa tu dotkli, ale nevyriešili a neriešili, čo je pre nás napríklad kauza Promopro," povedal John. Pripomenul tak, že jeho strana požadovala odchod ministra obrany Alexandra Vondru (ODS) spojeného s problematickým financovaním tlmočníckych služieb počas českého predsedníctva EÚ.
    

Nečas odmietol upresniť, ktorý z ministrov by ešte mal odísť.
    

Zotrvanie kritizovaného Dobeša v kresle ministra školstva premiér vysvetľoval nutnosťou dokončiť prípravu štátnych maturít aj "politickým kompromisom".
"Dohodli sme spoločnú pozíciu ODS a TOP 09 a na základe tejto pozície vezmem späť odvolanie pána ministra Dobeša," konštatoval. Prezident Václav Klaus tak bude mať na stole už len Nečasovú žiadosť o odvolanie Johna z ministerstva vnútra a demisiu ministra dopravy Víta Bártu.
    
"Dohodli sme sa a som šťastný, že budeme pokračovať v reformnom úsilí," komentoval výsledok komplikovaného rokovania minister zahraničia a predseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Tiež Nečas predpokladá, že teraz sa vláda "zameria na vecné reformné ciele".
    
Neformálny líder VV Bárta odišiel z vlády sám kvôli podozreniu, že podplácal vlastných poslancov a kupoval si ich lojalitu. Práve tieto obvinenia terajšiu vládnu krízu odštartovala.
    
Päťdesiatsedemročný Kubice stál v čele ÚOOZ od januára 1995 do decembra 2007. Od polície odišiel začiatkom roka 2008 po nezhodách s vtedajším ministrom vnútra Ivanom Langrom (ODS) a vedením polície. V máji 2006, štyri dni pred voľbami do Poslaneckej snemovne, ako šéf ÚOOZ postúpil Kubice členom snemovne branného a bezpečnostného výboru správu, v ktorej uviedol, že organizovaný zločin prerástol do štátnej správy a že niektorí politici z ČSSD sa snažia zmariť vyšetrovanie niektorých prípadov.
    
Podľa ČSSD bola správa nepravdivá a poškodila jej dobrú povesť. Kubicu preto žalovala sociálna demokracia aj jej bývalý predseda Jiří Paroubek. Súd Paroubkovú žalobu zamietol, strana ju neskôr stiahla.
    

Kubice je teraz spoluvlastníkom súkromnej ​​firmy zaoberajúce sa bezpečnostným poradenstvom SUB SA, sro
"Zaoberáme sa bezpečnostnou službou, detektívnou službou, vyhľadávaním odposluchov a ochranou pred odpočúvaním, ochranou pred sledovaním a bezpečnostnými auditmi. Špecializujeme sa tiež na bezpečnostné previerky osôb a firiem," uvádza sa na jej webe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu