Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Riešenie krízy v Česku odložili, koalícia si vybrala čas do pondelka

Petr Nečas
Petr Nečas

PRAHA - Riešenie vládnej krízy v Česku odložili lídri koalície na pondelok. Po dvojhodinovej schôdzke premiér Petr Nečas vyhlásil, že k dohode je ešte kus cesty. Ak má vláda pokračovať, bude musieť prejsť nejakou formou hlasovania o dôvere, dodal.

Vládne strany si vzali čas na to, aby prediskutovali varianty riešenia krízy. Podľa Nečasa je na stole sedem variantov budúcej podoby koaličnej spolupráce. Ďalej sa počíta s personálnymi zmenami.

Koaliční lídri nedospeli k žiadnemu konkrétnemu riešeniu koaličnej a vládnej krízy ani u prezidenta Václava Klausa na Pražskom hrade, ani na následnej koaličnej schôdzke v rozšírenom formáte v pražskej Kramářovej vile. Podľa premiéra a predsedu ODS Petra Nečasa je v hre až sedem možných variantov. Podrobnosti o jednotlivých alternatívach koaličného a vládneho usporiadania nešpecifikoval. Zopakoval však, že jeho žiadosť o odvolanie troch členov vlády naďalej platí, a preto čaká, že jej prezident bezodkladne vyhovie.

Podľa predsedu VV a ministra vnútra Radka Johna sa všetky varianty týkajú postavenia jeho strany vo vláde. "Svet sa točí okolo ministerstva vnútra," povedal jeden z účastníkov dnešnej schôdzky.

Minister vnútra Radek John uviedol, že počet diskutovaných možností sa do pondelka zníži. "Mnoho z nich je pre nás nepriechodných, niektoré sú nepriechodné pre ODS. Ono sa to vyčistí," uviedol.

"Rokovania budú pokračovať v pondelok a do tej doby je samozrejme možné, že sa objavia ešte nejaké ďalšie varianty okrem tých, ktoré sme diskutovali včera a dnes," povedal po rokovaní Nečas. Celkové riešenie krízy však musí byť podľa neho širšie a nemôže sa týkať len personálnych zmien.

Podpredseda TOP 09 Miroslav Kalousek povedal, že by sa personálne zmeny vo vláde nemali týkať TOP 09.

Pred dnešnej schôdzkou predsedovia koaličných strán uistili prezidenta Václava Klausa na Hrade, že chcú pokračovať v doterajšom modeli spolupráce. Podľa Nečasa sa ale na Hrade nediskutovalo o demisii ministra dopravy Víta Bártu ani o požadovaných odvolaniach Johna a Dobeša.

"Musím otvorene povedať, že sme sa nebavili o demisii a tých dvoch návrhoch na odvolanie. Riešili sme súčasnú situáciu v koalícii," uviedol Nečas. Zopakoval, že od hlavy štátu čaká postup podľa ústavy. Tá českému prezidentovi nedáva inú možnosť, než návrhy na odvolanie ministrov prijať. Neuvádza však, do kedy tak musí urobiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu