Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Desivé video, tornáda v USA opäť zabíjali

Následky tornáda v Springfielde
Následky tornáda v Springfielde (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Tornáda v USA opäť zabíjali a spôsobili veľké materiálne škody. Na západe štátu Massachusetts zahynuli najmenej štyria ľudia. Najviac bola živlom postihnutá oblasť okolo mesta Springfield, asi 150 kilometrov západne od Bostonu. Oznámili to v noci na dnes tlačové agentúry s odvolaním sa na informácie massachusettských úradov.

"Tornáda mali na massachusettsské pomery bezprecedentnú silu," povedal agentúre AFP hovorca štátnej agentúry pre núdzové situácie Scott MacLeod. Podľa neho bolo tornádami a búrkami zasiahnutých 20 obcí.
    

Starosta Springfieldu Domenico Sarno uviedol, že v nemocniciach len v jeho meste skončilo vyše 40 ľudí. Päť z nich utrpelo vážne zranenia a lekári ich budú musieť operovať.
    

Tornáda trhali strechy domov, v Springfielde úplne zničili viac ako desať budov, napísal denník Boston Globe. Vietor pretrhol elektrické vedenie, takže sa bez prúdu ocitlo okolo 50 tisíc ľudí.
   

Guvernér štátu Deval Patrick vyhlásil stav núdze a nariadil mobilizáciu 1000 mužov národnej gardy, aby posilnili kapacity záchranárov.
    

Federálne úrady zatiaľ neuverejnili postihnutú oblasť za miesto zasiahnuté živelnou pohromou. Americký senátor za Massachusetts John Kerry ale vyhlásil, že si nevie predstaviť, že by do Springfieldu a okolia pomoc z federálneho rozpočtu neprišla.
    

V Massachusetts sú tornáda veľmi nezvyklým javom. Meteorológovia tu posledné tornádo zaznamenali v roku 2008. Naposledy v tomto štáte na severozápade USA veterná smršť zabíjala v roku 1995, keď zahynuli traja ľudia. Najtragickejšie následky mali tornáda v Massachusetts v roku 1953, ktoré v okolí mesta Worcester zabili 94 ľudí.
    

Tohtoročná sezóna tornád v USA je najtragickejšou najmenej od roku 1950. Najväčšie ničivé tornádo zasiahlo pred desiatkou dní mesto Joplin v štáte Missouri, kde zabilo najmenej 142 ľudí a 900 ich zranilo .

 



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu