Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Séria tornád v USA si vyžiadala deväť mŕtvych

Následky zemetrasenia
Následky zemetrasenia (Zdroj: SITA)

EL RENO - Ďalšie prudké búrky zasiahli v utorok popoludní miestneho času USA a vo dvoch štátoch pripravili o život deväť ľudí. Postihnuté sú Oklahoma a Kansas. V nedeľu smršť v meste Joplin a v Missouri zabila 122 osôb.

Mesto Oklahoma City a jeho predmestie v utorok zasiahlo niekoľko silných búrok práve v čase popoludňajšej dopravnej špičky. Zomrelo pritom päť osôb a 60 bolo zranených. Tri zo zranených deti a v kritickom stave. Všetci mŕtvi z miesta západne od Oklahoma City, kde meteorologická služba namerala víchor s rýchlosťou 243 kilometrov za hodinu.
    
V Kansase, pri meste St. John, zabil dve osoby strom, ktorý pri búrke spadol na dodávku, v ktorej obaja ľudia sedeli. Úrady kvôli búrke uzavreli hlavnú diaľnicu.
    
Búrka postupuje ďalej na východ a meteorológovia očakávajú ďalšie problémy. "Tento jav, žiaľ ešte nejaký čas potrvá. Žiadam občanov Oklahomy, aby počúvali predpoveď počasia a sami sa snažili vyhnúť sa zraneniu," povedala oklahomská guvernérka Mary Fallinová.


Búrka postupovala ďalej na východ a zasiahla aj Arkansas, kde si vyžiadala najmenej dva ľudské životy. Jednu osobu usmrtilo tornádo, ktoré sa prehnalo dedinou Denning, ďalší človek zomrel v obci Bethlehem.
    
Búrka začala v Oklahome o tretej hodine popoludní miestneho času, prehnala sa hlavným mestom štátu a postupovala na východ k Tulse. Mnoho podnikov a obchodov kvôli nej pustilo zamestnancov domov skôr, aby ich pred živlom uchránilo.
    
Systém, na ktorého okrajoch sa tvoria tornáda, postupuje na východ av piatok by mohol zasiahnuť východné pobrežie Spojených štátov.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu