Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

V USA po tornáde stále 232 nezvestných

Zdevastované mesto Joplin
Zdevastované mesto Joplin (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - V americkom meste Joplin, ktoré cez víkend zdevastovalo tornádo, je stále nezvestných 232 ľudí. Veterná smršť pritom v meste pripravila o život vyše stovku ľudí a už sa tak stala tornádom s najhoršou bilanciou od roku 1950. Cez americký Stredozápad sa v stredu prehnala ďalšia vlna búrok sprevádzaných tornádami, tentoraz ale nikoho nezabili, uviedol dnes server USA Today.

Tornádo, ktoré sa cez Joplin v štáte Missouri prehnalo, nechalo za sebou deväť kilometrov dlhý pás trosiek o šírke 600 metrov. Pri vyčíňaní živlu zahynulo najmenej 125 ľudí a viac ako 900 ďalších bolo zranených.
    
Záchranári stále prehľadávajú trosky a pátrajú po nezvestných. Od utorka sa nepodarilo z trosiek vyslobodiť nikoho živého. Úrady ale zdôrazňujú, že všetkých 232 nezvestných nemusí byť nevyhnutne pod troskami. Podľa záchranárov sa len rada nezvestných ľudí zatiaľ nenahlásila priateľom a príbuzným, ale je v bezpečí. Napriek tomu panujú obavy, že sa konečná bilancia tornáda ešte zvýši.
    
Cez americký stredozápad sa od víkendu prehnali tri vlny tornád. Veterná smršť v utorok zabila v Oklahome, Kansase a Arkansase 16 ľudí. V stredu večer zasiahol oblasť ďalší pás búrok. V Indiane, Illinois a Missouri meteorológovia zaznamenali tornáda, ktoré trhali strechy domov a zranili niekoľko ľudí. Úrady ale nemajú žiadne informácie o mŕtvych.
    
Tohtoročná sezóna tornád patrí medzi najhoršie v americkej histórii. v apríli sa cez juh Spojených štátov prehnalo počas 24 hodín cez 300 tornád, ktoré za sebou zanechali najmenej 350 obetí. Škody sa odhadujú na niekoľko miliárd dolárov.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu