Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sestrám ovísa koža, čoskoro budú vyzerať ako dôchodkyne!

Niamh a Isabel Zobraziť galériu (4)
Niamh a Isabel

LONDÝN - Väčšine rodičom sa zdá, že ich deti vyrastú príliš rýchlo. Pre Trudy Carrollovú to ale platí dvojnásobne; jej dve dcérky totiž trpia zriedkavým ochorením kože, ktoré spôsobuje, že starnú oveľa rýchlejšie ako ich rovesníci.

Šesťročná Niamh a štvorročná Isabel sa narodili so syndrómom cutix laxa, ktorý postihuje jeho nositeľa tak, že koža nemá elasticitu a ovísa. Trudy si uvedomuje, že choroba z jej dcér čoskoro spraví starenky. Tá však nepostihuje len vonkajšie, ale aj vnútorné tkanivo, čo znamená, že u dievčat časom nastanú komplikácie so srdcom, pľúcami a tráviacim systémom. Ich život sa tak výrazne skráti.

Toto ochorenie sa vyskytuje len v dvesto rodinách na celom svete, Niamh a Isabel v rámci Veľkej Británie trpia syndrómom ako jediné. Neexistuje naň žiadny liek ani liečba, ktorá by aspoň zmiernila následky ochorenia.

"Keď sa Niamh narodila, bola celá vráskavá, vyzerala ako dôchodca a nie ako novorodenec," hovorí Trudy (40). Ona i jej manžel Dom sú nositeľmi génu, ktoré ochorenie spôsobuje. Odborníci im preto odporučili, aby už nemali viac detí. V tom čase však už Trudy čakala Isabel. Existovala 25-percentná šanca, že ochorenie postihne aj ju. Bohužiaľ predpoveď  lekárov sa naplnila. Trudy sa preto rozhodla, že sa nechá sterilizovať.

Momentálny stav dievčat nie je najhorší, ich matka ale vie, že sa bude len zhoršovať. "Teraz to nie je až také zlé, chodia do škôlky a majú kamarátov. Ale keď budú staršie, ich vrásky budú oveľa výraznejšie," dodala nešťastná Trudy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu