Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vo Varšave sa zídu stredoeurópski prezidenti, večer aj Obama

Barack Obama Zobraziť galériu (2)
Barack Obama

VARŠAVA - Dvadsať prezidentov zo strednej a juhovýchodnej Európy sa dnes zíde vo Varšave. Majú sa radiťi o tom, ako pomôcť tým severoafrickým krajinám, ktoré sa po nedávnej vlne revolúcií snažia o prechod k demokracii. Večer sa k rokovaniam pripojí aj americký prezident Barack Obama.

Poľský prezident Bronislaw Komorowski považuje Varšavu za dobré miesto pre usporiadanie takejto schôdzky. "Skúsenosti Poľska môžu byť užitočné pri budovaní demokracie v iných častiach sveta: na východe, v severnej Afrike alebo v Ázii," povedal. Poľsko bolo v roku 1989 prvou krajinou, v ktorej padol komunistický režim.

Pozvánku do Varšavy prijali napríklad prezidenti Česka, Nemecka, Ukrajiny, Rakúska alebo Chorvátska. Kvôli tomu, že príde kosovská prezidentka Atif Jahjagová, sa summite nezúčastnia najvyšší predstavitelia Srbska a Rumunska, ktoré Kosovo neuznávajú.

Z tohto dôvodu nad príchodom do Poľska váhal aj slovenský prezident Ivan Gašparovič. „Podmienky, za ktorých som bol ochotný prísť, boli akceptované, tak som sa rozhodol, že pôjdem, hoci Srbi a Rumuni odmietli účasť," uviedol Gašparovič.

Organizátori podľa neho potvrdili, že pri stretnutiach nebudú žiadne štátne symboly Kosova a Jahjagová nebude mať označenie prezidentka, ale iba vizitku s menom. „Takisto bola akceptovaná naša požiadavka, že sa zo zasadnutia nebude vydávať žiadne komuniké, kde by figurovalo aj meno kosovskej prezidentky,“ uviedol.

Na pracovnej večeri sa zúčastní šéf Bieleho domu Barack Obama, ktorý do Varšavy pricestuje neskoro popoludní. V sobotu amerického prezidenta čakajú stretnutia s poľskými politikmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu