Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ženu ničí smiech, odpadla 50-krát za deň!

(Zdroj: Caters News Agency)

LONDÝN/BRATISLAVA - Keď Angličanka Claire Scottová počuje niečo vtipné, zloží sa od smiechu. A to doslava. Trpí totiž vzácnou poruchou, ktorá spôsobuje kolaps pri chichotaní. V jeden deň sa jej to stalo až 50-krát.

Matke (24) dvoch detí diagnostikovali kataplexiu, náhle oslabenie svalov vyvolané silnými emóciami, ako je vzrušenie, strach, prekvapenie alebo hnev. Ataky pritom môžu trvať niekoľko sekúnd, ale aj minút, kedy paralyzovaná obeť nič nevidí, ale počuje všetko okolo seba.

"Niekedy som si toho vedomá, než sa to stane, inokedy nemám ani tušenie. Totálna tma...," hovorí Claire. Nebezpečné pre ňu môže byť čokoľvek, raz sa dokonca zrútila pri chôdzi po ulici a cítila sa veľmi nepríjemne a trápne. Ľuďom sa jej správanie totiž zdá podozrivé.

Kolapsami trpela už detstva, ale keďže jej otec mal rovnaké prejavy, v rodine boli na podobné stavy zvyknutí. Lekári si najprv mysleli, že ide o problémy so srdcom, ale nič nezistili, rovnako aj ostatné testy vyšli negatívne.

Jej manžel si na Clairine ochorenie zvykol a snaží sa jej pomáhať. Po pôrode druhého dieťaťa sa však kolapsy vystupňovali a muž ju povzbudil, aby opäť zašla za lekárom. Tentokrát jej neurológ na základe symptómov hneď určil kataplexiu. Predpísal jej antidepresíva, ktoré významne znížili počet atakov.

Claire sa tak konečne prestala báť dvíhať svoje deti na ruky a cíti sa oveľa istejšie, keď s nimi ide von sama. Taktiež jej vrátili vodičský preukaz a chodí na kondičné jazdy. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu