Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tornádo zanechalo pásmo skazy a 89 mŕtvych

Následky tornáda v Missouri
Následky tornáda v Missouri (Zdroj: SITA)

JOPLIN - Vyčíňanie tornád na americkom stredozápade zabilo cez víkend vyše 90 ľudí, ďalšie stovky utrpeli zranenia. Len v najhoršie postihnutom meste Joplin v štáte Missouri zahynulo podľa agentúry Reuters 89 osôb. Počet mŕtvych sa podľa miestnych úradov môže ešte zvýšiť. Guvernér Missouri Jay Nixon vyhlásil výnimočný stav.

Tornádo v päťdesiattisícovom Jopline udrelo v nedeľu popoludní miestneho času a v centre mesta za sebou zanechalo pásmo skazy dlhé cez deväť kilometrov a široké viac ako 600 metrov. Dnes ráno miestneho času začnú záchranári prehľadávať mesto dom od domu, je preto možné, že nájdu ďalšie obete.

V meste, ktoré leží na juhozápade Missouri pri hraniciach s Kansasom a Oklahomou, dosahoval vietor rýchlosť až 320 kilometrov za hodinu a spôsobil rozsiahle škody na majetku. Podľa odhadov miestnych činiteľov smršť zničila, alebo poškodila asi 25 až 30 percent mesta.

Najhoršie je na tom južná časť Joplinu, ktorá bola prakticky zrovnaná so zemou. Živel zasiahol okrem iného miestnu nemocnicu, niekoľko škôl a kostolov. Úniky plynu zapríčinené búrkou tiež spôsobili niekoľko požiarov.

Ďalšie tornádo sa v nedeľu prehnalo cez Minneapolis, hlavné mesto štátu Minnesota. Vietor tu pripravil o život jedného človeka, zranených bolo 29 ľudí. Dvaja zo zranených sú v kritickom stave.

Veterná smršť ten istý deň zasiahla aj mesto La Crosse vo Wisconsine. Spôsobila tu materiálne škody, keď stŕhala strechy domov. Z postihnutej oblasti ale nie sú správy o obetiach.

Šesť tornád sa počas víkendu prehnalo cez štát Kansas. V noci na nedeľu udrelo na dedinu Reading s 250 obyvateľmi, kde vietor s rýchlosťou až 265 kilometrov za hodinu poškodil väčšinu domov a 20 ich úplne zničil. Z Readingu je hlásený jeden mŕtvy a päť zranených.

Búrky tiež popretŕhali elektrické vedenia a v postihnutých oblastiach sa ocitlo asi 22-tisíc domácností bez prúdu. Niekoľkým tisícom zákazníkov sa však už podarilo dodávky elektriny obnoviť.

Vlne ničivých tornád Spojené štáty čelili už minulý mesiac. V poslednom aprílovom týždni podľa meteorológov udrelo na juhu USA 362 tornád, z toho 312 počas 24 hodín. Vyčíňanie živlov vtedy pripravilo o život vyše 350 ľudí. Vlna búrok sa tak stala najhoršou od roku 1925, kedy tornáda počas jediného dňa usmrtili 747 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu