Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Kňazi neboli pedofili, deti mali väčšinou nad 10 rokov, tvrdí cirkev

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Americkí katolícki kňazi, ktorí sa dopustili zneužívania detí, nie sú pedofili. Tvrdí to štúdia pomerov v cirkvi, ktorú si objednala Konferencia katolíckych biskupov Spojených štátov, a ktorej výsledky zverejnili vo štvrtok vo Washingtone.

 

"Väčšina z nich totiž obťažovala neplnoleté osoby v pubertálnom alebo postpubertálnom veku", pričom pedofília sa týka len detí do 10 rokov, uviedla jedna z autoriek štúdie Karen Terryová.

Štúdia sa snaží správanie kňazov zrelativizovať tým, že ho dáva do súvislosti s celkovou atmosférou v spoločnosti. "Takzvaná kríza súvisiaca so sexuálnym obťažovaním maloletých je historický problém," píše sa v štúdii, ktorá tvrdí, že škandály v cirkvi sa vyvíjali "paralelne so zhoršovaním mravov v celej spoločnosti". Štúdia spomína najmä koniec 60. rokov minulého storočia, odkedy sa údajne "dajú pozorovať znaky zvýšenej deviácie v spoločnosti".

Konanie určitých jedincov v cirkvi je podľa nej "ovplyvnené sociálnymi faktormi v americkej spoločnosti vo všeobecnosti". "Sociálne vplyvy sa tu prelínajú s nedokonalosťou jednotlivých kňazov, v ktorých prípade v danom čase absentovala adekvátna príprava na celibát," hovorí Terryová. Odmieta však, že by dôvodom sexuálnych afér v cirkvi bol celibát.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu