Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Republikán Gingrich oznámil kandidatúru na prezidenta USA

Newt Gingrich
Newt Gingrich

ATLANTA - Bývalý predseda americkej Snemovne reprezentantov Newt Gingrich (67) na Twitteri oznámil kandidatúru na prezidenta Spojených štátov. Stal sa tak prvým významným republikánom, ktorý sa oficiálne zapojil do boja o prezidentské kreslo.

"Som Newt Gingrich a oznamujem svoju kandidatúru na prezidenta Spojených štátov, pretože verím, že môžeme Amerike vrátiť nádej a príležitosť, plnú zamestnanosť, skutočnú bezpečnosť, americký energetický program a vyrovnaný rozpočet," uviedol.

Gingrich oznámením získal istý náskok pred ostatnými významnými členmi republikánskej strany, ktorí zatiaľ možnosť kandidatúry len skúmajú. Ide napríklad o bývalých guvernérov štátov Massachusetts Mitta Romneyho a Minnesoty Tima Pawlentyho alebo senátormi Ronom Paulom a Rickom Santorumom.

Ďalší kandidáti, o ktorých sa špekuluje, ako bývalej aljašská guvernérka Sarah Palinová či bývalý guvernér Arkansasu Mike Huckabee, zatiaľ svoje úmysly taja.

Bývalému šéfovi snemovne sa však nedávajú príliš veľké šance na úspech v republikánskych primárkach. V poli možných kandidátov výrazne zaostáva v popularite. V poslednom prieskume z prelomu apríla a mája mal podporu len medzi desiatimi percentami republikánov a oveľa lepšie sa darilo ako Palinovej, tak Huckabeemu a Romneymu alebo realitnému magnátovi Donaldovi Trumpovi, ktorý v poslednej dobe flirtuje s kandidatúrou.

Gingrich bol predsedom Snemovne reprezentantov v rokoch 1995-99 a patril medzi hlavných oponentov vtedajšieho demokratického šéfa Bieleho domu Billa Clintona. V roku 1994 ho časopis Time vyhlásil za osobnosť roka, keď doviedol Republikánsku stranu k veľkému víťazstvu v kongresových voľbách. Republikáni vtedy po 40 rokoch ovládli dolnú komoru Kongresu.



     

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu