Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Exminister zomrel, chcel byť najstarším na Evereste

Šailendra Kumar Upadhjaja Zobraziť galériu (2)
Šailendra Kumar Upadhjaja

KÁTHMANDÚ - Bývalý nepálsky minister zahraničia zomrel v pondelok na úbočí Mount Everestu, keď sa pokúšal stať najstarším človekom, ktorý pokorí najvyššiu horu sveta. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na oficiálnych predstaviteľov.

Ak by pri výstupe na Mount Everest uspel, pokoril by rekord nepálskeho horolezca, ktorý na najvyšší vrchol sveta vo výške 8850 metrov vystúpil vo veku 76 rokov.

Exminister Šailendra Kumar Upadhjaja († 82) sa vracal z prvého výstupového tábora na úbočí Everestu späť do základného tábora, keď skolaboval. K návratu sa rozhodol potom, čo sa necítil dobre a rozhodol sa vyhľadať lekársku pomoc.

Jeho horolezeckí kolegovia mu dali kyslík a vodu, ale už mu nedokázali pomôcť. Telo ešte dnes letecky prepravia do hlavného mesta Káthmandú.

Upadhjaja slúžil ako minister zahraničia v rokoch 1986 až 1990 a v tejto funkcii navštívil okrem iného aj bývalé Československo. V septembri 1989 sprevádzal nepálskeho kráľa Bíréndru Bíra Bikrama Šáha Dévu na krátkej neoficiálnej návšteve, počas ktorej ho prijal prezident Gustáv Husák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu