Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Biely dom: Použitie sýrskych chemických zbraní bude prekročením červenej čiary

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Biely dom dnes vyjadril narastajúce znepokojenie, že sýrsky režim nachádzajúci sa pod tlakom možno uvažuje nad použitím chemických zbraní proti svojmu vlastnému ľudu. Biely dom zároveň varoval, že tento krok by bol prekročením "červenej čiary". Správu priniesli tlačové agentúry AP a DPA.

Tlačový tajomník Bieleho domu Jay Carney povedal na brífingu, že americkí predstavitelia pozorne sledujú hromadenie a šírenie citlivých materiálov v Sýrii, a to práve v období, keď sýrska opozícia dosiahla strategické úspechy a jej sila rastie. Carney dodal, že režimu sa nedarí zastaviť tieto úspechy konvenčnými zbraňami, čo zvýšilo obavy USA z použitia sýrskych chemických zbraní.

Americký prezident Barack Obama prostredníctvom hovorcu upozornil, že akékoľvek použitie chemických zbraní sýrskou vládou by USA pokladali za prekročenie krajnej medze.

Vysokopostavený predstaviteľ americkej obrany dnes už skôr informoval, že americké a spojenecké tajné služby v minulých dňoch zaznamenali premiestňovanie súčastí sýrskych chemických zbraní.

Carney uviedol, že "svet pozoruje" sýrskeho prezidenta Bašára Asada a ten sa bude Spojeným štátom i medzinárodnému spoločenstvu zodpovedať, ak použije chemické zbrane alebo nesplní svoj záväzok zaistiť ich bezpečnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu