Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Objavili skamenelinu mravca, prešiel tisícky kilometrov

Skamenelina mravca žijúceho pred desiatkam miliónov rokov
Skamenelina mravca žijúceho pred desiatkam miliónov rokov

MADRID - Mravce majú povesť vytrvalých tvorov a ako sa zdá, touto vlastnosťou oplývali už v dávnej minulosti. Paleontológovia objavili v americkom Wyomingu fosílie nového druhu mravca, ktorý žil pred 50 miliónmi rokov a bol schopný prekonávať tisíckilometrové vzdialenosti, informuje španielsky denník El Mundo.

Nový druh tohto spoločenského hmyzu nazvaný Titanomyrma lubei dosahoval dĺžku piatich centimetrov, čo z neho robí jedného z najväčších doposiaľ známych druhov mravcov. Vedci v časopise Proceedings of the Royal Society B uviedli, že sa tieto mravce pravdepodobne sťahovali z územia dnešnej Severnej Ameriky do Európy a v opačnom smere. V Nemecku totiž našli veľmi podobné exempláre.
 
Jediný kus objavený v sedimentoch niekdajšieho jazera vo Wyomingu identifikovali ako kráľovnú. A aj keď ešte nebol nájdený žiaden robotník tohto druhu, vedci sú schopní vytvoriť si predstavu o jeho veľkosti vďaka možnosti porovnania s nemeckými fosíliami.
 
Tím vedený kanadským paleontológom Bruceom Archibald je presvedčený, že mravce Titanomyrma v teplejšom období prekonávali Arktídu - využívali k tomu pozemné mosty medzi kontinentmi.
 
Podľa nich tento druh mravcov vždy dával prednosť životu v teplom prostredí. Po vytvorení mapy všetkých druhov mravcov (žijúcich i vyhynutých) o veľkosti vyše tri centimetre dospeli bádatelia k záveru, že všetky žijú alebo žili v oblastiach s tropickými teplotami. Vysvetlenie ale zatiaľ nepoznajú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu